Recipes – Συνταγές

Μπισκότα – Cookies

Υλικά (περίπου 30 τμχ.)

  • 3-4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όσο πάρει)
  • 1 φλ. βούτυρο (225γρ., σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • βανίλια (σκόνη ή έλαιο)
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° c.
  • Υπάρχουν δύο τρόπο να ζυμώσουμε αυτά τα μπισκοτάκια. Ο ένας, ο πολύ απλός, είναι να ζυμώσουμε όλα τα υλικά μαζί, στο μίξερ ή στο χέρι σε ομοιόμορφη, σφιχτή ζύμη. Όμως, έτσι τα μπισκότα μας γίνονται, κάπως πιο σκληρά. Ο άλλος, είναι να βάλουμε τα υλικά λίγα-λίγα, διαδοχικά. Πρώτα, δηλαδή χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα μαζί με το άρωμα, και τέλος ρίχνουμε κούπα-κούπα, το αλεύρι στο οποίο έχουμε πρίν ανακατέψει το αλάτι και το μπέικιν, μέχρι να πάρουμε μία απαλή, αλλά χωρίς να κολλάει στα χέρια ζύμη. Αν θέλουμε ή μας βολεύει, μπορούμε να αφήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 12 ώρες, (όλο το βράδυ π.χ., και να τα ψήσουμε το πρωί). Πάντως μπορούμε κάλλιστα να προσπεράσουμε.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδάχαρτο, περίπου σε πάχος 0.4 εκ. Κόβουμε με κουπάτ τα σχέδια που θέλουμε.
  • Τα τοποθετούμε σε ταψάκι που είναι στρωμένο με λαδόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 10′-12′ αναλόγως του μεγέθους των μπισκότων αλλά και του φούρνου μας. Δεν θέλουμε να παραψηθούν.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά (αρκετές ώρες δηλαδή ή και ακόμη καλύτερα την επόμενη μέρα) και μετά αρχίζουμε τη διακόσμηση!
  • Δες την εκτέλεση σε video εδώ.

In English

Ingredients

  • 4 cups flour
  • 1 cup butter, softened
  • 2 large eggs
  • 1 1/2 cup granulated sugar
  • 1 teaspoon orange zest
  • 2 teaspoons vanilla
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon salt

Directions

  1. Preheat oven to 350 degrees F. Beat all the ingredients together until smooth.
  2. Roll dough out on a generously floured surface (to about a 1/4″ thickness).
  3. Using cookie cutters cut out into desired shapes.
  4. Bake 10 to 12 minutes, or until edges are lightly golden brown.

Γλάσο – Royal icing

Υλικά

  • 1 ασπράδι από μεγάλο αυγό
  • 1 κ.γ χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. κρεμόριο (κρεμ ντε ταρτάρ)
  • 3 – 3 1/2 κούπες ζάχαρη άχνη (ή όσο πάρει)
  • άρωμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
  • διάφορα βρώσιμα διακοσμητικά (προαιρετικά)

 Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε πρώτα λίγο το ασπράδι με το λεμόνι, το κρεμ ντε ταρτάρ και το άρωμα, αν χρησιμοποιήσουμε. Περίπου 1′-2′.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την άχνη μόνο τις 3 κούπες. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη, η ακόμη περισσότερη. Το αρχικό μείγμα θα πρέπει να γίνει πολύ σφιχτό.
  3. Στη συνέχεια θα το χωρίσουμε σε δύο μπολ. Για τα περιγράμματα το γλάσο μας πρέπει να έχει την πυκνότητα της οδοντόκρεμας, οπότε θα προσθέσουμε λίγες σταγόνες νερό, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για το γέμισμα των μπισκότων χρειαζόμαστε ένα απαλό μείγμα, σαν το ζεστό μέλι περίπου, οπότε θα πρέπει να προσθέσουμε περισσότερο νερό, παντά κουταλιά-κουταλιά. Αν χρειαζόμαστε και “κόλλα” ή θέλουμε να φτιάξουμε πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία αφήνουμε το γλάσο στην αρχική του μορφή, πολύ σφιχτό.
  4. Για να φτιάξουμε διαφορετικά χρώματα, χωρίζουμε σε μπολάκια. Προσοχή! Το χρώμα το βάζουμε σταγονίτσα-σταγονίτσα μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή απόχρωση!
  5. Το γλάσο μας όση ώρα δουλεύουμε πρέπει να είναι καλά σκεπασμένο με μια βρεγμένη πετσέτα.
  6. Δες την εκτέλεση σε βίντεο εδώ.

In English

Ingredients

  • 1 egg white
  • 3-4 cup confectioners’ sugar
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 1 teaspoon cream of tartar
  • 1 teaspoon oil-free flavoring (optional)
  • assorted food coloring colors (optional)

Directions

  1. In a bowl, stir together the egg white, the lemon juice, the cream of tartar and the flavoring.
  2. Beat in confectioners sugar until smooth and glossy. If the icing is too thick, add some drops of water.
  3. Divide the icing into separate bowls, and add food colors to each to the preferred color intensity. Paint the icing onto the cookies or pipe with decorator icing tubes and tips.
  4. Top with candy decorator balls, holiday sprinkles or any other festive design.

Κέικ σοκολάτα – Chocolate cake

Υλικά (για ένα ταψί 22×33, περίπου, ή τρία στρογγυλά 17 εκ. διάμετρο)

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • ¾ κούπας κακάο
  • 2 κ.γ. μπέικιν σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 αυγά (μεγάλα ή 1 αυγό και 2-3 ασπράδια)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κούπα βουτυρόγαλα (αν δεν βρείτε, φτιάξτε το ως εξής: σε μία κούπα γάλα βάζουμε μία κ.σ. μηλόξυδο και το αφήνουμε 10′ στο ψυγείο)
  • 1 κούπα σπορέλαιο
  • 1 κ.γ. άρωμα βανίλιας
  • ½ κούπα βραστό νερό (ή δυνατό καφέ, αν δεν το καταναλώσουν παιδιά)

Εκτέλεση

  1. Προθερμένουμε το φούρνο στους 150° C (δεν είναι λάθος, το κέικ πρέπει να ψηθεί σε χαμηλή θεροκρασία).
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 22×33 περίπου, ή τρία στρογγυλά ταψάκια με διάμετρο 17 εκ.
  3. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βραστό νερό στο μίξερ .
  4. Τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 1-2′ και προσθετουμε το βραστό νερό, χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Το βάζουμε στο ταψί και το τοποθετούμε στο φούρνο.
  6. Ψήνουμε για 60′ περίπου, για το μεγάλο ταψί ή 35-40′ για τα μικρά. Ελέγχουμε αν το κέικ είναι έτοιμο, 5′-10′ πριν τον τελικό χρόνο ψησίματος, βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κένρο του ταψιού, αν βγει στεγνή είναι ήδη έτοιμο.

In English

Ingredients

  • 2 Cups Flour
  • 2 Cups Sugar
  • ¾ Cup Cocoa powder
  • 2 Teaspoons Baking Soda
  • 1 Teaspoon Baking Powder
  • 2 Eggs (better use large eggs, or 1 egg, 2-3 egg whites)
  • 1 Teaspoon Salt
  • 1 Cup Buttermilk (250 ml full fat milk, 1 tbs apple vinegar or lemon juice, freeze for 10’)
  • 1 Cup Vegetable Oil
  • 1 ½ Teaspoons Vanilla Extract
  • ½ Cup Boiling Water (You can use ½  Cup of strong coffee instead of the boiling water. Doing so intensifies the chocolate flavor. If you’re making it for children you might want to stick with the boiling water).

Directions

  1. Preheat Oven to 150° C (This is not a typo! This is a slow bake chocolate cake recipe.)
  2. Lightly grease and flour the 9 x 13 in. Baking Dish. (It’s a one layer chocolate cake!)
  3. Place all the ingredients except the cup of boiling water into a mixing bowl.
  4. Mix at medium or medium high speed. After about 1 minute add the 1 cup of boiling water. Then continue to mix until all ingredients are blended and smooth.
  5. Pour into greased and floured baking dish
  6. Bake for 1 hr. (Cupcakes 22 – 23 min)
  7. Test by sticking in the middle with a knife. If it comes out clean… it’s done! If not put it back in the oven for an additional 5 minutes and then test again.
  8. Allow to cool.

Κέικ βανίλια – Vanilla cake

Υλικά

  • 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 225 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 225 γρ. ζάχαρη
  • 225 γρ. αυγά (4 περίπου, σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1/2 κούπα γάλα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.γ. άρωμα βανίλιας

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180º C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψάκι ή τα φορμάκια για τα cupcake.
  2. Χτυπάμε τo βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  3. Ρίχνουμε τα αυγά ένα – ένα και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει το μείγμα μας. Προσθέτουμε το άρωμα.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και με μία σπάτουλα τα ενσωματώνουμε απαλά στο υπόλοιπο μείγμα.
  5. Προσθέτουμε το γάλα, και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα απαλά.
  6. Ρίχνουμε το μείγμα στο σκεύος ή στα φορμάκια που θα χρησιμοποιήσουμε και ψήνουμε από 25′ έως 50′ ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους. Σε κάθε περίπτωση, για να βεβαιωθούμε ότι το κέικ μας είναι έτοιμο βουτάμε μέσα μία οδοντογλυφίδα και αν βγει στεγνή είναι εντάξει. Όταν κρυώσει λίγο, το μεταφέρουμε σε μία σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

In English

Ingredients

  • 225 gr. sifted all-purpose flour
  • 225 gr. (2 sticks) unsalted butter
  • 225 gr. sugar
  • 225 gr. eggs (about 4)
  • 1/2 cup milk
  • 1 heaping teaspoon baking powder
  • 1-2 tsp of pure vanilla extract

Directions

  1. Preheat the oven to 350º F.
  2. With an electric mixer, cream the butter and sugar until light and fluffy.
  3. Add the eggs, one at a time, along with the vanilla.
  4. With a spatula, fold in the flour and baking powder and mix until smooth.
  5. Add the milk and fold in gently.
  6. Divide the batter between 12 buttered and floured cupcake tins and smooth the surface by tapping gently on the side of the tins.
  7. Bake for 15-20 minutes. The best way to make sure the cake is done is by inserting a thin knife or skewer into the center of the cake: if it comes out clean, then the cake is done. Turn out onto wire rack to cool.

Κέικ λεμόνι – Lemon cake

Υλικά

  • 3 κούπες αλεύρι (για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο)
  • 1/2 κ.γ baking powder
  • 1/2 κ.γ σόδα
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • 225 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 3/4 κούπα ζάχαρη
  • 4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • ξύσμα από 2-3 λεμόνια
  • 1/2 κούπα χυμό λεμονιού
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος ή βουτυρόγαλα (σε θερμοκρασία δωματίου)

Εκτέλεση

  1. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε με λαδόχαρτο μία φόρμα, ή τα ταψάκια μας, αν θέλουμε να το κάνουμε σαν τούρτα.
  2. Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το bakingτη, σόδα και το αλάτι, τα αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υγρά.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, μετά ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα, και τέλος το ξύσμα λεμονιού. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι σε τρεις δόσεις εναλλάξ με το μείγμα των υγρών. (Αλεύρι, γάλα, αλεύρι, γάλα, αλεύρι).
  4. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα 3-4′ μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
  5. Βάζουμε στα ταψάκια το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 40′ περίπου. Αν το βάλουμε όλο μαζί σε μία φόρμα, ψήνουμε 60′ περίπου. Σε κάθε περίπτωση κάνουμε το κόλπο με την οδοντογλυφίδα. Αν βάλουμε την οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και βγει στεγνή τότε είναι έτοιμο.

In English

Ingredients

  • 1/2 pound (2 sticks) unsalted butter, at room temperature
  • 2 1/2 cups granulated sugar, divided
  • 4 extra-large eggs, at room temperature
  • 3 tbs lemon zest
  • 3 cups flour
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon kosher salt
  • 1/2 cup freshly squeezed lemon juice, divided
  • 3/4 cup buttermilk, at room temperature
  • 1 teaspoon pure vanilla extract

Directions

  1. Preheat the oven to 350 degrees F. Grease and flour your baking pan. Line the bottom with parchment paper.
  2. Cream the butter and 2 cups granulated sugar in the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, until light and fluffy, about 5 minutes. With the mixer on medium speed, add the eggs, 1 at a time, and the lemon zest.
  3. Sift together the flour, baking powder, baking soda, and salt in a bowl. In another bowl, combine 1/4 cup lemon juice, the buttermilk, and vanilla. Add the flour and buttermilk mixtures alternately to the batter, beginning and ending with the flour. Divide the batter evenly between the pans, smooth the tops, and bake for 45 minutes to 1 hour, until a cake tester comes out clean.
  4. Combine 1/2 cup granulated sugar with 1/2 cup lemon juice in a small saucepan and cook over low heat until the sugar dissolves. When the cakes are done, allow to cool for 10 minutes. Remove the cakes from the pans and set them on a rack set over a tray or sheet pan; spoon the lemon syrup over them. Allow the cakes to cool completely.

Γκανάς λευκής σοκολάτας – White chocolate ganache

Υλικά

  • 3 μέρη λευκή σοκολάτα σε κομματάκια
  • 1 μέρος κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

  1. Τεμαχίζουμε την λευκή σοκολάτα και την βάζουμε σε πυράντοχο σκεύος.
  2. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι και αμέσως μόλις πάρει μία βράση, την περιχύνουμε πάνω από την τεμαχισμένη σοκολάτα.
  3. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα λείο και απαλό μείγμα.
  4. Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να σταθεροποιηθεί και να αποκτήσει σφιχτή υφή ώστε να μπορούμε να την απλώσουμε στο κέικ μας. Αν ξεχαστούμε και σκληρύνει πολύ, μπορούμε κάλλιστα να την λίωσουμε ξανά με την μέθοδο του μπεν μαρί.

In English

Ingredients

  • 3 parts white chocolate finely chopped.
  • 1 part pure cream (35% fat)

Directions

  1. Place the chopped white chocolate into a medium size microwave safe mixing bowl. Set aside while you heat the cream.
  2. Heat the cream in a small saucepan until just boiling.
  3. Pour the cream over the chocolate and leave to stand for two minutes. This will give the chocolate time to soften.
  4. Stir the ganache until smooth.
  5. Leave the white chocolate ganache to cool until it reaches the spreadable consistency.

Κρέμα ελβετικής μαρέγκας – Swiss meringue buttercream

Υλικά

  • 5 ασπράδια
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πακέτα βούτυρο (225γρ., σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε κύβους)
  • 1 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα πυράντοχο σκεύος βάζουμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη και το τοποθετούμε πάνω σε κατσαρολάκι που βράζει νερό, (το γνωστό μπεν-μαρί). Ανακατέβουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
  2. Ρίχνουμε το μείγμα στο μίξερ και το χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να κρυώσει και να έρθει σε χλιαρή θερμοκρασία. Το μείγμα μας θα γίνει άσπρο, λείο και αρκετά σφιχτό.
  3. Θα συνεχίσουμε στο μίξερ προσθέτοντας το βούτυρο ένα κυβάκι τη φορά μέχρι να ανακατευτεί όλο και να έχουμε ένα μείγμα λείο και γυαλιστερό. Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι και χτυπάμε για 1′ – 2′ ακόμη.

In English

Ingredients

  • 5 egg whites
  • 200 gr sugar
  • 2 sticks unsalted butter (room temperature, cut in cubes)
  • 1 1/2 t.s. vanilla extract
  • 1 pinch of salt

Directions

  1. Combine the whites and sugar in a mixing bowl
  2. Stand over a bain marie and whisk until mixture reaches 38º C (100º F) this will feel just barely warm to the touch.
  3. Remove from heat and continue whisking (better with an electric mixer) until completely cold.
  4. Continue by adding to the meringue one piece of butter at a time until all the pieces are well incorporated. Continue mixing until you have a thick and glossy mixture.
  5. Whisk in vanilla and salt and mix for about 1′ – 2′.

Βουτυρόκρεμα – Buttercream

Υλικά

  • 4 κούπες ζάχαρη άχνη
  • 1 κούπα βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • εκχύλισμα ή τους σπόρους από ένα κλαράκι βανίλιας
  • 2-3 κ.σ. γάλα
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Bάζουμε το βούτυρο και τη βανίλια στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.
  2. Στη συνέχεια ρίχνουμε την άχνη λίγη-λίγη και το γάλα προς το τέλος, μέχρι να πάρουμε ένα λείο και ανάλαφρο μείγμα.
  3. Προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής, αν θέλουμε, και ανακατεύουμε καλά.

In English

Ingredients

  • 4 cups (460 grams) confectioners sugar (icing or powdered sugar), sifted
  • 1 cup (226 grams) unsalted butter, at room temperature
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • 2-4 tablespoons milk or light cream
  • Assorted food colors (if desired)

Directions

  1. In the bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the butter until smooth and creamy.
  2. Beat in the vanilla extract. With the mixer on low speed, gradually beat in the sugar.
  3. Add about 2 tablespoons of the milk and beat to combine. Then, on high speed, beat frosting until it is light and fluffy (about 3-5 minutes). Add more milk or powdered sugar, as needed, to get the right spreading consistency.
  4. If desired, color the frosting with food color.

Μαρέγκες – Meringues

Υλικά

  • 100 γρ. ασπράδια (περίπου 3, σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/4 κ.γ. κρεμόριο (αν δεν έχεις παρέλειψε το)
  • 1 κ.γ. χυμό λεμόνι
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα ασπράδια, το κρεμόριο και το λεμόνι στο μίξερ και ξεκινάμε να τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα. Όταν το μείγμα μας αρχίσει να αφρίζει ανεβάζουμε την ταχύτητα ρίχνουμε τη ζάχαρη, σε δυο-τρεις δόσεις. Θα λιώνει πρώτα η μία δόση και μετά θα ρίχνουμε την επόμενη. Χτυπάμε συνολικά, περίπου 15′. Το μείγμα μας θα πρέπει να γίνει λείο αλλά αρκετά σφικτό, να στέκεται πάνω στον αναδευτήρα.
  2. Αν χρωματίσουμε προσθέτουμε το χρώμα και ανακατεύουμε καλά.
  3. Με ένα κορνέ,  (δείτε εδώ πως φτιάχνουμε κορνέ μιας χρήσης), σχηματίζουμε μικρές ή μεγάλες μαρέγκες σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 85 C, για 2:30-3 ώρες, ανάλογα το μέγεθος. Κλείνουμε τη θερμοκρασία, και με το φούρνο μισάνοιχτο αφήνουμε τις μαρέγκες να κρυώσουν καλά.

In English

Ingredients

  • 100 gr egg whites (about 3, at room temperature,)
  • 150 gr confectioner’s sugar
  • 150 gr granulated sugar
  • 1/4 of cream of tartar (you can omit that if you don’t have any)
  • 1/2 t.s. lemon juice
  • gel or paste food colour (optional)

Directions

  1. Preheat the oven to 180º F (85º C). Line a baking sheet with parchment paper.
  2. In a glass or metal bowl, whip egg whites, cream of tartar and lemon juice until foamy using an electric mixer. Sprinkle in sugar a little at a time, while continuing to whip at medium speed. When the mixture becomes stiff and shiny, you can add the colour. Mix just until the colour combines and transfer the mixture to a large pastry bag (see here how to make one use pastry bag). Pipe the meringue out onto the prepared baking sheet.
  3. Place the meringues in the oven and bake for 3 hours, or until the meringues are dry, and can easily be removed from the pan. Allow cookies to cool completely before storing in an airtight container at room temperature.