Τάρτα γλυκιάς κολοκύθας – Pumpkin pie

Scroll down for English

Μήπως φέτος, είπατε να σκαλίσετε έναν Τζακ (Jack ‘O Lantern) σε μεγάλη γλυκιά κολοκύθα, έτσι για την εμπειρία? Λοιπόν, αν το κάνετε μην πετάξετε το εσωτερικό της κολοκύθας. Μπορείτε να φτιάξετε μια ωραιότατη γλυκιά τάρτα, την κλασική αμερικάνικη pumpkin pie. Τραγανή από κάτω, απαλή και αρωματική από πάνω, πολύ νόστιμο και διαφορετικό γλυκό, θέλει το χρόνο του όμως. Εγώ φτιάχνω την δική μου ζύμη για τάρτα, αλλά για να απλοποιήσετε λίγο τις διαδικασίες μπορείτε να αγοράσετε και έτοιμη ζύμη ψυγείου για τάρτες. Πριν ξεκινήσετε, διαβάστε όλα τα στάδια της προετοιμασίας.

new_sweets_ada_plainaki_pumpkin_pie5

new_sweets_ada_plainaki_pumpkin_pie6

Υλικά για τον πουρέ κολοκύθας

  • Το εσωτερικό μιας μεγάλης κολοκύθας
  • Λίγο σπορέλαιο

Εκτέλεση

  1. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόχαρτο και απλώνουμε το εσωτερικό της κολοκύθας.
  2. Ραντίζουμε με το σπορέλαιο και ψήνουμε στους 180 C για 40′ περίπου.
  3.  Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, την περνάμε από τον πολυκόφτη για να γίνει ένας λείος πουρές.
  4. Βάζουμε τον πουρέ σε ψιλή σίτα και τον αφήνουμε να βγάλει όλα τα υγρά του, περίπου 1 ώρα.

Υλικά για τη ζύμη

  • 1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 225 γρ. βούτυρο πάρα πολύ παγωμένο
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2-3 κ.σ. παγωμένο νερό

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά.
  2. Με έναν τρίφτη (από την πλευρά με τις χοντρές τρύπες) τρίβουμε το παγωμένο βούτυρο μέσα στο αλεύρι.
  3. Με τα χέρια μας τρίβουμε τα κομματάκια βουτύρου μαζί με το αλεύρι ώστε να πάρουμε ένα μείγμα σαν χοντραλεσμένο σιτάρι.
  4. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αυγό και το νερό και πλάθουμε απαλά ώστε να σχηματιστεί μία λεία και απαλή ζύμη.
  5. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα να ξεκουραστεί. Η ζύμη αυτή είναι τέλεια για γλυκιές και αλμυρές τάρτες.
  6. Ανοίγουμε με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια ένα χοντρό φύλλο.
  7. Το τοποθετούμε σε ταρτιέρα, βουτυρωμένη και αλευρωμένη και τρυπάμε την ζύμη εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι. Πάνω της βάζουμε ένα λαδόχαρτο και αρκετά φασόλια για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο.
  8. Ψήνουμε την τάρτα χωρίς γέμιση σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 20′ – 25′ ή μέχρι να ροδίσει. Όσο είναι ζεστή περνάμε όλη την επιφάνεια με ασπράδι αυγού για να την θωρακίσουμε έτσι ώστε να διατηρήσει την τραγανότητά της όταν ρίξουμε πάνω της την υγρή γέμιση.  Την αφήνουμε να κρυώσει.

Υλικά για τη γέμιση

  • 1 κούπα πουρέ κολοκύθας
  • 3/4 κούπας μαύρη ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 1 κούπα half & half (1/2 κούπα γάλα και 1/2 κρέμα γάλακτος)
  • 1 κ.γ. τριμμένη κανέλα
  • 2 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 αλάτι

Εκτέλεση

  1. Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε καλά με σύρμα, όλα μαζί τα υλικά.
  2. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στην τάρτα και ψήνουμε σε πορθερμασμένο φύρνο, στους 150 C, για 50′ – 55′ περίπου, μέχρι να βγαίνει στεγνή μία οδοντογλυφίδα από το κέντρο της τάρτας.
  3. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και τοποθετούμε στο ψυγείο για 6 ώρες, ή όλη τη νύχτα.
  4. Σερβίρουμε από το ψυγείο και εάν θέλουμε βάζουμε και μία κουταλιά χτυπημένη άγλυκη σαντιγύ.

Καλή απόλαυση!

 

In English

Ingredients

For the pumpkin puree

  • 1 medium sugar pumpkin (about 3 pounds)
  • Vegetable oil, for oiling pumpkin

For the pie crust

  • 2 cups all-purpose flour, plus more for flouring
  • 1 tablespoon sugar
  • 1/2 teaspoon salt
  • 225. gr cold unsalted butter, cut into 1/2-inch pieces
  • 1 egg yolk
  • 2-3 tablespoons cold water

For the filling

  • 1 cup pumpkin puree
  • 3/4 brown sugar
  • 3 large eggs
  • 1 cup half & half
  • 2 teaspoons ground ginger
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 1/2 teaspoon ground nutmeg
  • 1/4 teaspoon ground cloves
  • 1 teaspoon vanilla exctract
  • 1/2 salt

Methode

  1. For the pumpkin: Preheat the oven to 375 degrees F. Remove the stem from the pumpkin and scrape out the insides, discarding the seeds. Cut the pumpkin in half and lay the pieces cut-side down on a rimmed baking sheet lined with aluminum foil. Rub vegetable oil all over the skin and bake until fork-tender, about 1 hour. Let cool.
  2. For the pie crust: While the pumpkin is cooking, make the crust. In a large bowl, combine the flour, sugar and salt. Add in the butter and work into the dough with a fork until the mixture is crumbly. Stir in the egg yolk and just enough cold water (2 to 3 tablespoons) with a fork just until the flour is moistened. Shape the dough into a ball and flatten slightly. Wrap the ball in plastic wrap and refrigerate for 1 hour.
  3. Roll out the dough ball on a lightly floured surface to a 12-inch round. Transfer to a 9-inch-diameter glass pie dish. Fold the overhangs under and crimp decoratively. Pierce the dough all over with a fork.
  4. Line the crust with foil, fill with dried beans or pie weights and bake until the sides are set, about 12 minutes. Remove the foil and beans. Reduce the oven temperature to 350 degrees F.
  5. For the filling: Scoop out the pulp from the roasted pumpkin and puree in a food processor until smooth. Add the all the ingredients and combine thoroughly.
  6. Pour the filling into the crust and bake until the filling is set in the center, about 50′ – 55′. Transfer the pie to a rack and cool for 30 minutes. Put it in the refrigerator for 6 hours or overnight. Serve chilled.

Enjoy!

new_sweets_ada_plainaki_pumpkin_pie1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s