Another year, another birthday!

Happy birthday to me! Για τα γενέθλιά μου που είναι σήμερα, (αλλά και τα 100 post που μόλις συμπλήρωσε το blog μου!!!) λαχταριστά κάπκεικ σοκολάτας (δες τη συνταγή εδώ), με βελούδινη κρέμα ελβετικής μαρέγκας, καραμέλα (ακολουθεί συνταγή), και υπέροχη σάλτσα σπιτικής καραμέλας (δες τη συνταγή εδώ).

Υπέροχα σοκολατένια κάπκεικς με κρέμα αλμυρής καραμέλας και σπιτική σάλτσα αλμυρής καραμέλας / Chocolate cupcakes with swiss meringue salted caramel buttercream and homemade butterscotch

Chocolate cupcakes with swiss meringue salted caramel buttercream and homemade butterscotch

new-sweets-on-the-blog-bd-caramel-cupcakes5

Κρέμα ελβετικής μαρέγκας καραμέλα (για 24 τμχ.)

  • 5 ασπράδια
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 κούπα σάλτσα καραμέλας
  • 1 πακέτα βούτυρο (225γρ., σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε κύβους)
  1. Σε ένα πυράντοχο σκεύος βάζουμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη και το τοποθετούμε πάνω σε κατσαρολάκι που βράζει νερό, (το γνωστό μπεν-μαρί). Ανακατέβουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
  2. Ρίχνουμε το μείγμα στο μίξερ και το χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να κρυώσει και να έρθει σε χλιαρή θερμοκρασία. Το μείγμα μας θα γίνει άσπρο, λείο και αρκετά σφιχτό.
  3. Θα συνεχίσουμε στο μίξερ προσθέτοντας το βούτυρο ένα κυβάκι τη φορά μέχρι να ανακατευτεί όλο και να έχουμε ένα μείγμα λείο και γυαλιστερό. Προσθέτουμε τη σάλτσα καραμέλας και ανακατεύουμε απαλά για 1′.

In English

Today is my birthday(!) so I want to share with you my favorite cupcakes ever! Gooey, fantastic chocolate cupcakes (find the recipe here), with swiss meringue salted caramel buttercream and delicious homemade butterscotch (find the recipe here).

new-sweets-on-the-blog-bd-caramel-cupcakes3

For the swiss meringue salted caramel buttercream (24 pieces)

  • 5 egg whites
  • 200 gr sugar
  • 2 sticks unsalted butter (room temperature, cut in cubes)
  • 1/2 cup salted caramel sauce (butterscotch)
  1. Combine the whites and sugar in a mixing bowl.
  2. Stand over a bain marie and whisk until mixture reaches 38 °C (100ºF) this will feel just barely warm to the touch.
  3. Removefrom heat and continue whisking (better with an electric mixer) until completely cold.
  4. Continue by adding to the meringue one pice of butter at a time until all the pieces are well incorporated. Continue mixing until you have a thick and glossy mixture.
  5. Add the the caramel sauce and mix for about 1′.

Enjoy!

Sweet November in Athens, Greece.

Sweet November in Athens, Greece.

Advertisements

4 thoughts on “Another year, another birthday!

  1. (Belated) Happy Birthday! Did you have a lovely day?
    These cupcakes look AMAZING!! I hope you ate as many as you wanted, seeing as how it was your special day (no restraint required on birthdays)!!

  2. Φαίνονται υπέροχα! Έψαχνα κέρασμα για το σχολείο και μου ήρθε κουτί! Αν μου βγαίνει ο χρόνος θα προσπαθήσω και την βουτυρόκρεμα! Όπως και να χει θα γράψω εντυπώσεις 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s