Cupcakes βανίλια με σαντιγί και υπέροχη σάλτσα φρέσκιας φράουλας – Delicious vanilla cupcacakes with exquisite fresh strawberries sauce

Συνταγές για κέικ βανίλιας υπάρχουν πολλές. Αυτή η συγκεκριμένη ανήκει στις αγγλικές tea time συνταγές για κέικ (Victoria sponge cake), και είναι κάτι παραπάνω από νόστιμη. Την δοκίμασα πρόσφατα, είναι η αλήθεια, και καθώς κλασικά συνδυάζεται με σαντιγί και μαρμελάδα φράουλα, σκέφτηκα να της δώσω μία έξτρα σπιρτάδα. Συνδύασα λοιπόν το κέικ με σαντιγί και μία καταπληκτική σάλτσα φρέσκιας φράουλας, που είναι πια στην εποχή τους. Και ξέρεις, αυτή η σάλτσα ταιριάζει όχι μόνο σαν γέμιση ή σως σε κέικ, αλλά και με παγωτό, με σκέτη σαντιγί, αλλά και ως ντρέσινγκ σε δροσερές πράσινες σαλάτες. Ναι, ναι, καλά διάβασες. Με φρέσκο σπανάκι, ρόκα, μαρούλι και όλες τις παρόμοιες πρασινάδες. Έτσι, η αλλιώς αξίζει να την δοκιμάσεις.new-sweets-on-the-blog-victoria-ada-plainaki-cookies2new-sweets-on-the-blog-victoria-ada-plainaki-cookies1

Υλικά

Για το κέικ

  • 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 225 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 225 γρ. ζάχαρη
  • 225 γρ. αυγά (4 περίπου, σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1/2 κούπα γάλα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.γ. άρωμα βανίλιας

Για τη σάλτσα

  • 2 κούπες φρέκιες φράουλες
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μπαλσάμικο
  • Φρέσκια σαντιγί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψάκι ή τα φορμάκια για τα cupcake.
  2. Χτυπάμε τo βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  3. Ρίχνουμε τα αυγά ένα – ένα και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει το μείγμα μας. Προσθέτουμε το άρωμα.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και με μία σπάτουλα τα ενσωματώνουμε απαλά στο υπόλοιπο μείγμα.
  5. Προσθέτουμε το γάλα, και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα απαλά.
  6. Ρίχνουμε το μείγμα στα φορμάκια ή στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε και ψήνουμε από 25′ έως 50′ ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους. Σε κάθε περίπτωση, για να βεβαιωθούμε ότι το κέικ μας είναι έτοιμο βουτάμε μέσα μία οδοντογλυφίδα και αν βγει στεγνή είναι εντάξει. Όταν κρυώσει λίγο, το μεταφέρουμε σε μία σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
  7. Για τη σάλτσα: ψιλοκόβουμε τις φράουλες σε ένα μπολ και τις περιχύνουμε με το μπασλάμικο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε απαλά. Τις βάζουμε καλά κλεισμένες στο ψυγείο μέχρι να τις χρειαστούμε.

In English

A British tea time classic this delicious golden sponge cake matches perfect with whipped cream and strawberry jam. But, here I give you a fantastic fresh strawberries sauce which makes this cake taste even better!

Ingredients

  • 225 gr. sifted all-purpose flour
  • 225 gr. (2 sticks) unsalted butter
  • 225 gr. sugar
  • 225 gr. eggs (about 4)
  • 1/2 cup milk
  • 1 heaping teaspoon baking powder
  • 1-2 tsp of pure vanilla extract

For the fresh strawberries sauce

  • 2 cups fresh strawberries
  • 1/4 sugar
  • 2 t.s. balsamic vinegar
  • Whipped cream

Method

  1. Preheat the oven to 350F.
  2. With an electric mixer, cream the butter and sugar until light and fluffy.
  3. Add the eggs, one at a time, along with the vanilla.
  4. With a spatula, fold in the flour and baking powder and mix until smooth.
  5. Add the milk and fold in gently.
  6. Divide the batter between 12 buttered and floured cupcake tins and smooth the surface by tapping gently on the side of the tins.
  7. Bake for 15-20 minutes. The best way to make sure the cake is done is by inserting a thin knife or skewer into the center of the cake: if it comes out clean, then the cake is done. Turn out onto wire rack to cool.
  8. For the strawberry sauce: Cut the strawberries in small pieces, pure in the balscamic vinegar and sugar and stir gently. Leave in the refrigerator until needed.

Serve with whipped cream and strawberry sauce, or not 🙂

Enjoy!new-sweets-on-the-blog-victoria-ada-plainaki-cookies3

Advertisements

4 thoughts on “Cupcakes βανίλια με σαντιγί και υπέροχη σάλτσα φρέσκιας φράουλας – Delicious vanilla cupcacakes with exquisite fresh strawberries sauce

  1. I was recently introduced to cherries with balsamic over ice cream. When I first heard the combination i was not enthusiastic….but its delicious! Your strawberry sauce over whipped cream is the same fruity, creamy, slightly tangy combination. Love it, Ada! Plus the cupcakes are pretty on their own!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s