Κέικ μέντα σοκολάτα – Choco pepermint cake

Λατρεύω τα κέικ σοκολάτας. Και αυτό το κέικ είναι το αγαπημένο μου. Δεν είναι μόνο τόσο νόστιμο, αλλά είναι και πάρα πολύ εύκολο. Εννοείται ότι τρώγεται σκέτο, όπως έχω ξαναπεί, αλλά ταιριάζει τέλεια με πάρα πολλές κρέμες. Με βουτυρόκρεμα, κρέμα ελβετικής μαρέγκας, κρέμα ζαχαροπλαστικής, σαντιγύ κ.λπ. Σήμερα, σου το δίνω με μία κρέμα ελβετικής μαρέγκας αρωματισμένη με μέντα. Απίθανος συνδυασμός. Βρες τη συνταγή για το κέικ εδώ. Μπορείς να δεις την απίστευτα, γρήγορη και εύκολη εκτέλεση σε βίντεο, εδώ.

new-sweets-on-the-blog-choco-pepermint-ada-plainaki-cookies1new-sweets-on-the-blog-choco-cake-video-ada-plainaki-cookies1

Υλικά για την κρέμα ελβετικής μαρέγκας με μέντα

  • 6 ασπράδια
  • 360 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κ.γ. βρώσιμο αιθέριο έλαιο μέντας
  • 1 πακέτο βούτυρο (225 γρ.), κομμένο σε κύβους και σε θεμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

  1. Σε ένα πυράντοχο σκεύος βάζουμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη και το τοποθετούμε πάνω σε κατσαρολάκι που βράζει νερό, (το γνωστό μπεν-μαρί). Ανακατέβουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
  2. Ρίχνουμε το μείγμα στο μίξερ και το χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να κρυώσει και να έρθει σε χλιαρή θερμοκρασία. Το μείγμα μας θα γίνει άσπρο, λείο και αρκετά σφιχτό. Ρίχνουμε έναν κύβο βούτυρο και μόλις ενωθεί με το μείγμα ρίχνουμε τον επόμενο, συνεχίζοντας έτσι, μέχρι να τελειώσει όλο το βούτυρο. Αφού έχουμε βάλει όλο το βούτυρο είναι πιθανό η κρέμα να δείχνει ότι “έκοψε”, δηλαδή δεν θα έχει λεία υφή, αλλά θα έχει μικρά γρομπαλάκια. Μην πανικοβάλλεσαι. Βάζουμε τη κρέμα όπως είναι με τον κάδο του μίξερ στο ψυγείο, για 15′-20′. Βγάζουμε, και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει λεία υφή και να αφρατέψει.
  3. Προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο μέντας και ανακατεύουμε για 1′.
  4. Μπορείς να διακοσμήσεις με ολόκληρες και σπασμένες καραμέλες μέντας.

In English

My favorite and super easy chocolate cake, now in my youtube channel (Greek version, as always :)) Today, in combination with swiss meringue pepermint buttercream. See the recipe below.

Swiss meringue pepermint buttercream – Ingredients

  • 6 large egg whites
  • 360 gr granulated sugar
  • 225 gr (2 sticks) unsalted butter, at room temperature
  • 2 tsp. peppermint extract

Directions

  1. To make the frosting, combine the egg whites and sugar in a heatproof bowl set over a pot of simmering water. Heat, whisking frequently, until the mixture reaches 160° F and the sugar has dissolved.
  2. Transfer the mixture to the bowl of a stand mixer fitted with the whisk attachment. Beat on medium-high speed until stiff peaks form and the mixture has cooled to room temperature, about 8 minutes.
  3. Reduce the speed to medium and add the butter, 2 tablespoons at a time, adding more once each addition has been incorporated. If the frosting looks soupy or curdled, continue to beat on medium-high speed until smooth again, about 3-5 minutes more. Stir in the peppermint extract and mix just until incorporated.

Enjoy!

Advertisements

4 thoughts on “Κέικ μέντα σοκολάτα – Choco pepermint cake

  1. Chocolate and peppermint is always a favorite, Ada. 🙂 I have never tried making Swiss meringue. This frosting looks fluffy and delicious! Do cakes frosted with Swiss meringue need refrigeration?

    • Hmm, some poeple say no, some people say yes. I do refrigerate my cakes, to be sure, becuse I use fresh butter, no shortening or margarine. It can stay for a few hours, but then I put it in the fridge. You see, it’s home baking, no preservatives added. Maybe the store bought lasts for longer out of the fridge 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s