World Baking Day!

Καλημέρα και χαρούμενη Παγκόσμια Ημέρα Ψησίματος(!) Ναι, ναι, κι όμως υπάρχει και τέτοια. Όχι ότι χρειάζομαι και καμία ιδιαίτερη αφορμή, αλλά αφού γιορτάζουμε σήμερα οι απανταχού “ψήστες”, είπα να την τιμήσω την ημέρα ανάλογα. Έψησα, λοιπόν, ένα κέικ λεμονιού με γλάσο λεμόνι. Γλυκό και ξινό μαζί, βουτυρένιο και μεστό ταιριάζει υπέροχα σε κάθε γιορτινή περίσταση, εδικά τώρα την άνοιξη ή και το καλοκαίρι, που μπορεί κάποιος να βρίσκει τις σοκολάτες βαριές. Κάποιος. Άλλος. Όχι εγώ!

new-sweets-on-the-blog-WBD1-ada-plainaki-cookies

 

new-sweets-on-the-blog-WBD5-ada-plainaki-cookies

ΥΛΙΚΑ για το κέικ (για 3 ταψάκια με 18 εκ. διάμετρο)

  • 3 κούπες αλεύρι (για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο)
  • 1/2 κ.γ baking powder
  • 1/2 κ.γ σόδα
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • 225 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 3/4 κούπα ζάχαρη
  • 4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • ξύσμα από 2-3 λεμόνια
  • 1/2 κούπα χυμό λεμονιού
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος ή βουτυρόγαλα (σε θερμοκρασία δωματίου)

ΥΛΙΚΑ για το γλάσο (περίπου 6 κούπες)

  • 10 ασπράδια
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ ξύσμα ή εκχύλισμα λεμονιού (μπορείτε να αντικαταστήσετε το λεμόνι με όποιο άλλο άρωμα προτιμάτε για διαφορετικά κέικ)
  • 2 πακέτα βούτυρο (500γρ. περίπου, σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε κύβους)
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

new-sweets-on-the-blog-WBD10-ada-plainaki-cookies

Εκτέλεση

  1. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε με λαδόχαρτο μία φόρμα, ή τα ταψάκια μας, αν θέλουμε να το κάνουμε σαν τούρτα.
  2. Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το bakingτη, σόδα και το αλάτι, τα αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υγρά.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, μετά ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα, και τέλος το ξύσμα λεμονιού. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι σε τρεις δόσεις εναλλάξ με το μείγμα των υγρών. (Αλεύρι, γάλα, αλεύρι, γάλα, αλεύρι).
  4. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα 3-4′ μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
  5. Βάζουμε στα ταψάκια το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 40′ περίπου. Αν το βάλουμε όλο μαζί σε μία φόρμα, ψήνουμε 60′ περίπου. Σε κάθε περίπτωση κάνουμε το κόλπο με την οδοντογλυφίδα. Αν βάλουμε την οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και βγει στεγνή τότε είναι έτοιμο.
  6. Για το γλάσο:
  7. Σε ένα πυράντοχο σκεύος βάζουμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη και το τοποθετούμε πάνω σε κατσαρολάκι που βράζει νερό, (το γνωστό μπεν-μαρί). Ανακατέβουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
  8. Ρίχνουμε το μείγμα στο μίξερ και το χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να κρυώσει και να έρθει σε χλιαρή θερμοκρασία. Το μείγμα μας θα γίνει άσπρο, λείο και αρκετά σφιχτό.
  9. Θα συνεχίσουμε στο μίξερ προσθέτοντας το βούτυρο ένα κυβάκι τη φορά μέχρι να ανακατευτεί όλο και να έχουμε ένα μείγμα λείο και γυαλιστερό. Προσθέτουμε τη σάλτσα καραμέλας και ανακατεύουμε απαλά για 1′.

Το ρόδο είναι φρέσκο από τον κήπο μας. Καλό ψήσιμο!

In English

Today is the World Baking Day! Not that I need any special occasion to bake a cake, but certainly today is the day for baking a celebration one! Here it is, lemon cake with swiss meringue lemon buttercream.

new-sweets-on-the-blog-WBD3-ada-plainaki-cookies

Ingredients for the cake:

  • 1/2 pound (2 sticks) unsalted butter, at room temperature
  • 2 1/2 cups granulated sugar, divided
  • 4 extra-large eggs, at room temperature
  • 3 tbs lemon zest
  • 3 cups flour
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon kosher salt
  • 1/2 cup freshly squeezed lemon juice, divided
  • 3/4 cup buttermilk, at room temperature
  • 1 teaspoon pure vanilla extract

For the swiss meringue lemon buttercream

  • 10 egg whites
  • 400 gr sugar
  • 4 sticks unsalted butter (room temperature, cut in cubes)
  • Lemon zest or lemon extract (about 1 tsp. or any other flavor for a different cake)
  • A few drops of food colour (optional)
  1. Preheat the oven to 350 degrees F. Grease and flour your baking pan. Line the bottom with parchment paper.
  2. Cream the butter and 2 cups granulated sugar in the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, until light and fluffy, about 5 minutes. With the mixer on medium speed, add the eggs, 1 at a time, and the lemon zest.
  3. Sift together the flour, baking powder, baking soda, and salt in a bowl. In another bowl, combine 1/4 cup lemon juice, the buttermilk, and vanilla. Add the flour and buttermilk mixtures alternately to the batter, beginning and ending with the flour. Divide the batter evenly between the pans, smooth the tops, and bake for 45 minutes to 1 hour, until a cake tester comes out clean.
  4. Combine 1/2 cup granulated sugar with 1/2 cup lemon juice in a small saucepan and cook over low heat until the sugar dissolves. When the cakes are done, allow to cool for 10 minutes. Remove the cakes from the pans and set them on a rack set over a tray or sheet pan; spoon the lemon syrup over them. Allow the cakes to cool completely.
  5. For the frosting follow the link here to make the swiss meringue. From that part on continue by adding to the meringue one pice of butter at a time until all the pieces are well incorporated. Continue mixing until you have a thick and glossy mixture. Add the lemon zest or extract and the colour if you use any, and mix for about 1′.

Use a fresh rose for decoration. Happy Baking!

new-sweets-on-the-blog-WBD6-ada-plainaki-cookies

new-sweets-on-the-blog-WBD2-ada-plainaki-cookies

Advertisements

9 thoughts on “World Baking Day!

  1. Χαρούμενη Ημέρα Ψησίματος και σε εσένα. Και ευτυχισμένη επέτειο!
    Πολύ εντυπωσιακό το κέικ σου. Λατρεύω το γλυκόξινο συνδυασμό γεύσεων.

    • Ευχαριστώ πολύ! Αλλά μάλλον πρέπει να κάνω διόρθωση, δεν έχω επέτειο-επέτειο, γαμήλια επέτειο που λέμε, εννοούσα την επέτειο του Ψησίματος!! Θέε μου πρέπει να το αλλάξω, καλά που το εντόπισες! Thanks!

  2. I didn’t even know it was world baking day, how silly of me! This cake has buttermilk (my favourite ingredient) so it must taste divine!!! thanks for sharing.

  3. μπορεί το γλάσο λεμόνι να γίνει και χωρίς αυγά? μόνο με χυμό λεμόνι και ζάχαρη άχνη ?

    • Ναι, εννοείται, αλλά δεν θα έχει κάμια σχέση με αυτό, θα είναι ένα λεπτόρευστο υγρό, που ταιριάζει όμως τέλεια!

      • άρα ίσως δεν μπορεί να σταθεί στο πλάι του κέικ αλλά μόνο από πάνω… αντί για εκχύλισμα λεμόνι μπορώ να βάλω χυμό λεμόνι και πόσο?

      • Ναι, ναι μπορείς, Θα βάλεις για μία κανονική δόση κέικ, το χυμό από 2 λεμόνια κι όση άχνη πάρει μέχρι να γίνει το γλάσο, στο χέρι όλα αυτά έ? Δεν χρειάζεται μίηερ ούτε άλλα υλικά.
        BTW για το διαγωνισμό άσε άλλα δύο comments, π.χ. έκανα share και έκανα like, για να έχεις 3 συμμετοχές 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s