Strawberry fields forever

Πάντα αγαπημένο το τραγούδι των Beatles, αγαπημένο και το σορμπέ φράουλα αυτή την εποχή. Πανεύκολο, ειδικά στην εκδοχή που σας δίνω, χωρίς ασπράδια. Και με τι θα το συνοδέψουμε? Μα, με τι άλλο? Σπιτικά μπισκότα φυσικά, φρεσκοψημένα και λαχταριστά!

newsweetsontheblog-cookies-μπισκοτα-γλυκά-σοκολατακια-strawbbery-αντα-πλαινακη1

newsweetsontheblog-cookies-μπισκοτα-γλυκά-σοκολατακια-strawbbery-αντα-πλαινακη2

Υλικά

  • 500 γρ. ώριμες φράουλες
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 1 κ.γ. άρωμα βανίλιας

Εκτέλεση

  1. Βάζετε σε μικρό κατσαρολάκι τη ζάχαρη και το νερό και τα αφήνετε να πάρουν βράση για 3′-4′ περίπου (από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός). Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το άρωμα βανίλιας. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
  2. Πλένετε καλά τις φράουλες και τις βάζετε στο multi για 1′. Περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε απαλά.
  3. Ρίχνετε τις φράουλες στο σιρόπι και ανακατεύετε καλά. Το βάζετε σε μεταλλικό, κατά προτίμηση, σκεύος και το τοποθετήτε στην κατάψυξη. Για πιο αφράτο σορμπέ, μπορείτε κάθε μία ώρα περίπου να βγάζετε το σορμπέ από το ψυγείο και να το “ξύνετε” με ένα πιρούνι. Αυτό μπορείτε να το κάνετε 4-5 φορές. Εγώ, πάντως τις περισσότερες φορές δεν προλαβαίνω και έχω να σας πω, ότι είναι εξίσου καλό. Αν οι φράουλες είναι νόστιμες τότε και το σορμπέ θα γίνει τέλειο! Αν το σορμπέ παγώσει πάρα πολύ, αφήστε το στο ψυγείο για 15′ περίπου πριν το σερβίρετε.

newsweetsontheblog-cookies-μπισκοτα-γλυκά-σοκολατακια-strawbbery-αντα-πλαινακη7

newsweetsontheblog-cookies-μπισκοτα-γλυκά-σοκολατακια-strawbbery-αντα-πλαινακη3

newsweetsontheblog-cookies-μπισκοτα-γλυκά-σοκολατακια-strawbbery-αντα-πλαινακη6

In English

Sweet and sour, strawberry sorbet is one of my favorite desserts especially this time of the year! Easy to make, matches perfect with some freshly baked sugar cookies of course!

Ingredients:

  • 500 gr. fresh strawberries
  • 1 cup of water
  • 1 cup of sugar
  • 1 tbsp of fresh lemon juice
  • 1 tsp vanilla extract

Preparation:

  1. Stir water and sugar in heavy medium saucepan over high heat until the sugar dissolves. Boil 3-4 minutes. Let it cool completely. Add the vanilla extract.
  2. Puree the fresh strawberries in food processor / blender until smooth.
  3. Add strawberry puree and lemon juice to sugar syrup, stir to blend.
  4. Place mixture in a metallic loaf pan and freeze, stirring every hour until set, about 6 hours. (If sorbet is frozen solid, place in refrigerator for 15 minutes to soften.)

Enjoy!

newsweetsontheblog-cookies-μπισκοτα-γλυκά-σοκολατακια-strawbbery-αντα-πλαινακη5

newsweetsontheblog-cookies-μπισκοτα-γλυκά-σοκολατακια-strawbbery-αντα-πλαινακη4

Advertisements

19 thoughts on “Strawberry fields forever

  1. Delicious, I can just imagine how it tastes. You are very creative with sweets. Thank you for stopping by. Have a wonderful week!

  2. The sorbet looks so refreshing! I don’t have an ice cream maker so this kind of recipe is perfect for me! The cookies are adorable. 🙂 Ada, do you have a recipe for the sugar cookies you prefer here on the blog? I have 5-6 trays of decorated cookies to make for a friend in the next two weeks and was wondering which recipe you like best. Your cookies always look the way I like them: thick with little spreading.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s