Πασχαλινή Pavlova

Ελαφριά και αέρινη, η Pavlova είναι ένα γλυκό το οποίο ταιριάζει θαυμάσια μετά την κραιπάλη του Πασχαλινού γεύματος. Λέγεται ότι το γλυκό είναι δημιουργία ενός Αυστραλού (ή Νεοζηλανδού, ακόμα το ψάχνουν) σεφ ο οποίος το εμπνεύστηκε όταν είδε τη διάσημη Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα (1881 – 1931), να χορεύει σε μια περιοδεία της στην Αυστραλασία, και του έδωσε το όνομά της για να την τιμήσει με αυτόν τρόπο. Εμείς θα τιμήσουμε δεόντως την δική μας Πάβλοβα, την Κυριακή του Πάσχα 🙂

newsweetsontheblog-cookies-μπισκοτα-γλυκά-σοκολατακια-pavlova-αντα-πλαινακη5

Υλικά για τις μαρέγκες

  • 6 ασπράδια
  • 180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 180 γρ. ζάχαρη άχνη
  • άρωμα βανίλιας
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Υλικά για τη σαντιγύ

  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 κ.σ άχνη ζάχαρη
  • λίγο κονιάκ (προαιρετικά)

Φρέσκες φράουλες, 500 γρ.

Εκτέλεση

  1. Σε ένα πυράντοχο σκεύος βάζουμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη και το τοποθετούμε πάνω σε κατσαρολάκι που βράζει νερό, (το γνωστό μπεν-μαρί). Ανακατέβουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
  2. Ρίχνουμε το μείγμα στο μίξερ και το χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να κρυώσει και να έρθει σε χλιαρή θερμοκρασία. Το μείγμα μας θα γίνει άσπρο, λείο και αρκετά σφιχτό. Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε να χρωματίσουμε τις μαρέγκες, προσθέτουμε το χρώμα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Λίγο-λίγο μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή απόχρωση.
  3. Με ένα κορνέ,  (δείτε εδώ πως φτιάχνουμε κορνέ μιας χρήσης), σχηματίζουμε δίσκους σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. (Με τη συνταγή που σας δίνω φτιάχνουμε 5 δίσκους μαρέγκας διαμέτρου 15 εκ.) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 90 C, για 1 ώρα και 10′. Κλείνουμε τη θερμοκρασία, και με το φούρνο μισάνοιχτο αφήνουμε τις μαρέγκες να κρυώσουν καλά.
  4. Σε καθαρό μίξερ χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος, η οποία πρέπει να είναι πολύ καλά παγωμένη, για 2-3′. Προσθέτουμε την άχνη και το κονιάκ. Χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει.

newsweetsontheblog-cookies-μπισκοτα-γλυκά-σοκολατακια-pavlova-αντα-πλαινακη1

newsweetsontheblog-cookies-μπισκοτα-γλυκά-σοκολατακια-pavlova-αντα-πλαινακη2

Συναρμολόγηση: Πολύ εύκολη υπόθεση. Ξεκινάμε με ένα δίσκο μαρέγκας, απλώνουμε μια ποσότητα σαντιγύς και σκορπίζουμε τις φράουλες σε ροδέλες. Το πόσες φράουλες θα βάλουμε είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Πάντως, γενικά, “σηκώνει” αρκετές. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλες οι μαρέγκες. Στην τελευταία στρώση σαντιγύς γαρνίρουμε με φράουλες και αν θέλουμε και με κάποια τρούφα. Εγώ έβαλα χρυσή, έτσι, για το απαιτεί η ημέρα. Σας αρέσει?

Εύχομαι σε όλους Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

newsweetsontheblog-cookies-μπισκοτα-γλυκά-σοκολατακια-pavlova-αντα-πλαινακη3

newsweetsontheblog-cookies-μπισκοτα-γλυκά-σοκολατακια-pavlova-αντα-πλαινακη4

In English

Pavlova is a meringue-based dessert named after the Russian ballet dancer Anna Pavlova. The dessert is believed to have been created in honour of the dancer either during or after one of her tours to Australia and New Zealand in the 1920s. The nationality of its creator has been a source of argument between the two nations for many years, but formal research indicates New Zealand as the source.

Although, it’s not a typical Greek Easter dessert, it fits great after a sumptuous Easter meal, like ours (whole lamb spit-roasted , kokoretsi, etc).

Ingredients (for the swiss meringue)

  • 6 egg whites
  • 360 gr sugar
  • Vanilla extract
  • A few drops of food colour (optional)

(for the chantilly)

  • 500 gr heavy cream
  • 1 tbsp confectioner’s sugar
  • 2 tbsp brandy (optional)

(for the filling and the top)

  • 500 gr fresh strawberries

Directions

  1. Combine the whites and sugar in a mixing bowl.
  2. Stand over a bain marie and whisk until mixture reaches 38 °C (100ºF) this will feel just barely warm to the touch.
  3. Remove from heat and continue whisking (better with an electric mixer) until completely cold.
  4. Place into a piping bag (to watch how to make a piping bag out of parchment paper click here) and pipe into desired shapes on a silicon mat, parchment paper or a very lightly oiled baking tray.
  5. Bake at 90°C for 1 hour and 10′ minutes.
  6. In a large bowl, combine the cream, the sugar and the brandy and whip until thickened. To decorate place one disc of meringue, a layer of cream and a layer of sliced strawberries. On top decorate with whole strawberries.

newsweetsontheblog-cookies-μπισκοτα-γλυκά-σοκολατακια-pavlova-αντα-πλαινακη6

Enjoy!

Advertisements

11 thoughts on “Πασχαλινή Pavlova

  1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΓΛΥΚΕΙΑ ΙΔΕΑ !!!

    Στις 29 Απριλίου 2013 – 10:04 π.μ., ο χρήστης New sweets on the blog έγραψε:

    > **
    > New sweets on the blog posted: “Ελαφριά και αέρινη, η Pavlova είναι ένα
    > γλυκό το οποίο ταιριάζει θαυμάσια μετά την κραιπάλη του Πασχαλινού
    > γεύματος. Λέγεται ότι το γλυκό είναι δημιουργία ενός Αυστραλού (ή
    > Νεοζηλανδού, ακόμα το ψάχνουν) σεφ ο οποίος το εμπνεύστηκε όταν είδε τη
    > διάσημη Ρω”

  2. Αντα μου, δεν φαντάζεσαι πόσο αγαπώ την Πάβλοβα και η δική σου είναι τόσο σικ, I love it!
    Καλό Πάσχα φίλη μου, να περάσετε υπέροχα!

  3. Πεντανόστιμη και όσο ελαφριά πρέπει για μετά την κραιπάλη της Κυριακής.
    Καλό Πάσχα!

  4. OMG !!! Pavlova is one of the pastries that I’ve never baked but which have always make me curious ! The one you baked is wonderful !! Love all that pastels colours ! It sounds incredible Ada !

    Just to let you know that I tagged you for a blogging awards, well actually it sounds more like “a little hello to the blog I love” 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s