Κέικ της Άνοιξης – Rose cake

Γιατί της Άνοιξης? Πρώτον, γιατί αποφάσισα να το διακοσμήσω με ρόδα, και δεύτερον, γιατί η κρέμα έχει φράουλες. Η αλήθεια είναι ότι η αρχική ιδέα ήταν ένα κέικ σοκολάτας με ολόκληρες τις φράουλες, αλλά οι φράουλες που πήρα ήταν μάλλον άνοστες και έτσι σκέφτηκα να τις πολτοποιήσω και να τις βάλω μέσα σε κρέμα για περισσότερη γεύση. Γιατί ξέρετε, ότι φτιάχνω μετά το τρώμε, οπότε πρέπει να είναι και νόστιμο. Αργότερα που οι φράουλες θα είναι καλύτερες, θα κάνω και κάτι άλλο!

Και επιπλέον, δεν θα το φάμε μπροστά στη φωτιά. Πάνε τα τζάκια σβήσανε.

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_rose-cake_σοκολατακια_αντα_πλαινακη2

Δε θα το φάμε καν μέσα στο σπίτι.

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_rose-cake_σοκολατακια_αντα_πλαινακη1

Θα βγούμε έξω, στην ανοιξιάτικη λιακάδα!

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_rose-cake_σοκολατακια_αντα_πλαινακη3

Και θα το απολαύσουμε μέχρι το τελευταίο ψιχουλάκι!

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_rose-cake_σοκολατακια_αντα_πλαινακη5

Το κέικ αυτό είναι πολύ-πολύ νόστιμο, λίγο διαφορετικό στην υφή από τα γνωστά κέικ, μπορεί κάποιος στην πρώτη μπουκιά να νομίσει ότι δεν έχει ψηθεί αρκετά. Δεν είναι έτσι όμως, έχει μία ελαστική και μαστιχωτή υφή από το μείγμα λιωμένης κουβερτούρας-βουτύρου. Είναι σκέτη απόλαυση. Εννοείται ότι η επικάλυψη είναι εντελώς προαιρετική. Μη σας πω ότι χωρίς αυτή είναι καλύτερο, γιατί μπορεί κανείς να φάει δύο κομμάτια στη σειρά:) Σας προτείνω να διαβάσετε καλά τα βήματα της συνταγής πριν ξεκινήσετε.

Υλικά για το κέικ

  • 250 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
  • 1 1/2 κούπα (375ml) νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/3 κούπας (35γρ) κακάο
  • 2/3 κούπας κουβερτούρα σε κομματάκια
  • 1 2/3 κούπα αλεύρι, κοσκινισμένο
  • 1 κ.γ. σόδα

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους βάλτε μαζί τη ζάχαρη, το βούτυρο, το νερό, τη κουβερτούρα και το κακάο.
  2. Ανακατέψτε απαλά σε μέτρια φωτιά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να φθάσουν σε βρασμό.
  3. Χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίσετε το βράσιμο για άλλα 5′.
  4. Τραβήξτε από τη φωτιά σκεπάστε και αφήστε το μείγμα να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου.
  5. Σε άλλο μπολ κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε τη σόδα. Ρίξτε το αλεύρι στο μείγμα σοκολάτας και ανακατέψτε με το χέρι έως ότου ενωθούν καλά τα υλικά.
  6. Ρίξτε τη ζύμη σε ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. το οποίο έχετε προηγουμένως βουτυρώσει και στρώσει με λαδόχαρτο.
  7. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C, για περίπου 80′.
  8. Όταν το βγάλετε από το φούρνο αφήστε το στο ταψί για περίπου 10′. Μην το ξεφορμάρετε πάνω σε σχάρα γιατί καθώς είναι ένα κέικ υγρό και αρκετά “τρυφερό” μπορεί να διαλυθεί. Προτιμήστε ένα δίσκο, ή μία επιφάνεια λεία και ενιαία.

Για την επικάλυψη χρησιμοποίησα τη συνταγή που θα βρείτε και εδώ, μαζί με μία κούπα αλεσμένες φρέσκες φράουλες.

Καλή επιτυχία!

In English

A deliciously moist chocolate cake that you can eat it soft the same day, or you can chill it for a more rich dark and dense taste. Quite simple this is one of the best chocolate cake recipes you can find. I suggest to read the recipe thoroughly before you begin.

Ingredients (for the cake)

  • 250g butter, chopped
  • 1 1/2 cup (375ml) water
  • 1 cup (220g) caster sugar
  • 1/3 cup (35g) cocoa powder
  • 2/3 cup (100g) dark chocolate, chopped
  • 1 2/3 cups (250g) plain flour, sifted
  • 1 teaspoon bi-carbonate of soda (bi-carb soda)

Method

  1. Combine the butter, water, sugar, cocoa powder and chocolate together in a medium sized saucepan.
  2. Place over gentle heat. Bring to the boil whilst stirring. You need to stir until everything has dissolved to stop the mix from burning. Be careful that the mix does not boil over.
  3. Simmer gently for 5 minutes.
  4. Remove from the heat. Cover with a lid and leave to cool to room temperature.
  5. Whisk in gently the flour and bi-carb soda into the cooled liquid. Whisk until all lumps are removed. Do not over whisk; you are not trying to add air into the batter just remove any flour lumps.
  6. Pour batter into the prepared baking pan. Remember the baking pan must be lined with non-stick baking paper. The batter will be quite liquid and will level naturally. Tap the tin on the kitchen bench three times to remove any large air bubbles.
  7. Bake in a preheated oven set at 160oC (325oF) for 80 mins. The top of the cake will crack. The cake in the photo is just starting to crack, this was taken at 50mins. Dont worry the cracks will settle and be hidden when you turn the cake out of the tin.
  8. Remove from the oven. Leave to cool in the tin for 10 mins. Gently turn out onto a cake plate or a cake board lined with non stick baking paper and leave to cool. This cake is quite soft whilst still warm which is why I suggest you do not turn out onto a cake wire to cool. (recipe adopted from http://www.inspired-by-chocolate-and-cakes.com)

For the frosting click here.

Enjoy!

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_rose-cake_σοκολατακια_αντα_πλαινακη4

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_rose-cake_σοκολατακια_αντα_πλαινακη6

Advertisements

8 thoughts on “Κέικ της Άνοιξης – Rose cake

  1. Μπράβο Άντα, εντυπωσιακό το κέικ σου! Υπέροχη διακόσμηση στο πλούσιο ζουμερό κέικ, ακριβώς όπως μου αρέσει. Παρόλο που το ροζ δεν είναι το χρώμα μου, οι φράουλες είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα. Σε λίγο καιρό θα βγουν οι νόστιμες και ευωδιαστές και θα τις αξιοποιήσουμε ανάλογα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s