Για τα …καρναβάλια! (Clown face)

Ανοίγει το Τριώδιο μεθαύριο, το ξέρετε έεε? Και μη μου πείτε τώρα ότι έτσι κι αλλιώς για τα καρναβάλια είμαστε και τι μας νοιάζει εμάς το Τριώδιο και άλλα τέτοια καταθλιπτικά. Εντάξει, ξέρω. Εδώ ζω. Αλλά λίγη χαρά, ένα χαμόγελο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Καλώς ήρθες και πάλι τρελό καρναβάλι!!

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_clown_σοκολατακια_αντα_πλαινακη1

Η συνταγή για μπισκότα που ακολουθεί είναι μία ακόμη αγαπημένη μου, (έχω τέσσερεις-πέντε αγαπημένες).

Υλικά για τα μπισκότα (περίπου 30, ανάλογα το μέγεθος)

  • 1 φλ. βούτυρο (225γρ., σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 3-4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όσο πάρει)
  • 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° c.
  • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να γίνουν μια απαλή κρέμα. Σε ένα μπολ σπάμε το αυγό, ρίχνουμε το εκχύλισμα και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε το μείγμα αυγού στο μίξερ. Χτυπάμε μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά.
  • Σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνουμε το αλεύρι στο μείγμα αυγού, μία κούπα τη φορά. θέλουμε μία σφιχτή αλλά απαλή ζύμη, η οποία δεν κολλάει στα χέρια.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια, περίπου σε πάχος 0.4 εκ. Κόβουμε με κουπάτ τα σχέδια που θέλουμε.
  • Τα τοποθετούμε σε ταψάκι που είναι στρωμένο με λαδόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 10′-12′ αναλόγως του μεγέθους των μπισκότων αλλά και του φούρνου μας. Δεν θέλουμε να παραψηθούν.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά (αρκετές ώρες δηλαδή, ή ακόμη καλύτερα 24 ώρες) και μετά αρχίζουμε τη διακόσμηση!

Υλικά και εκτέλεση για το γλάσο θα βρείτε εδώ

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_clown_σοκολατακια_αντα_πλαινακη3

In English

This time of the year, here in Greece we celebrate the Apokriés (Greek: Αποκριές, “saying goodbye to meat”), the Carnival season or the season of the “Opening of the Triodion“, so named after the liturgical book used by the church from then until the Holy Week. One of the season’s high points is Tsiknopémptẽ (“Smoke Thursday”), when celebrants enjoy roast beef dinners at taverns or friends’ homes; the ritual is repeated the following Sunday. The following week, the last before Lent, is called Tyrinē (Greek: Τυρινή, “cheese [week]”) because eating meat is not allowed, but dairy products are. The Great Lent begins on “Clean Monday“, the day after “Cheese Sunday”. Throughout the Carnival season, people disguise themselves as maskarádes (“masqueraders”) and engage in pranks and general revelry.

Patras holds the largest annual Carnival in Greece; the famous Patras Carnival is a 3-day spectacle replete with concerts, balles masqués, parading troupes, floats, a treasure hunt and many events for children. The grand parade of masked troupes and floats is held at noon on Tyrine Sunday, and culminates in the ceremonial burning of the effigy of King Carnival at the Patras harbour. (for more information: http://en.wikipedia.org/wiki/Carnival)

And here is one of my favorite sugar cookie recipe for nice decorative, festive cookies.

Ingredients

  • 1 c. {two sticks} of unsalted butter, softened
  • 1 1/2 c. confectioner’s sugar
  • 1 egg
  • 2 tsp flavoring {I use almond}
  • 2 1/2-2 3/4 c. all-purpose flour
  • 1 tsp. baking powder
  • 1 tsp. salt

Instructions

  1. Cream together softened butter and confectioner’s sugar. Crack the egg into a separate bowl, and add the flavoring. Add that to the butter sugar mixture and mix until the egg is thoroughly incorporated. In a separate bowl, sift together the flour, baking powder, and salt, then add little by little to the mixture. I can tell the dough is ready when most of it sticks to the paddle. When I touch it, it has a little give, but does not stick to my fingers.
  2. Roll out on parchment to about 1/4 an inch thick, use flour for dusting as necessary. Then, cut and bake at 400 degrees for 7-8 minutes. This version makes 2-2 1/2 dozen, doubled, it makes 4-5 dozen.

Enjoy!

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_clown_σοκολατακια_αντα_πλαινακη2

Advertisements

8 thoughts on “Για τα …καρναβάλια! (Clown face)

  1. As always, Ada, your cookies are adorable! Did you use a special clown cookie cutter? It looks like an upside down ice cream cone cutter could be used too. And thanks for the info. on Greek holidays. Its always facinating and intriguing to learn about other cultures 🙂

      • I am not a cookie decorator, but I love to follow cookie decorating bloggers, not only to see the amazing artistic creations, but to marvel at the “re-inventing” of cookie cutter shapes. Its amazing to me that turned upside down or side ways, one object becomes another. I can’t believe I figured out your clown! They really are cute.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s