Κέικ Μπανάνα-Σοκολάτα (Banana-choco bread)

Εύκολο, νόστιμο ιδανικό για πρωινό και όχι μόνο. Το κέικ μπανάνας-σοκολάτας αρέσει σε όλους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλεύρι χωρίς γλουτένη, ή μισή δόση αλεύρι και μισή δόση νιφάδες βρώμης. Είναι υγιεινό, πανεύκολο, (δεν χρειάζεται καν μίξερ) και δυστυχώς δεν μας βάζει καθόλου σε δίαιτα, αν είστε από αυτούς που το προσπαθούν μετά την κραιπάλη των γιορτών:)

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_banana_σοκολατακια_αντα_πλαινακη10

Υλικά

  • 3-4 ώριμες μπανάνες
  • 1 3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κούπας κακάο
  • 1 κούπα ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε και 3/4 της κούπας)
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό
  • 1/2 κούπα βούτυρο (λιωμένο, όχι καυτό)
  • 1 κ.γ. βανίλια (εκχύλισμα, άρωμα ή σκόνη)
  • 1/2 κούπα χοντροκομμένα καρύδια ή/και κομματάκια σοκολάτας (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Σε ένα βαθύ μπολ λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα, ή οποιοδήποτε κουτάλι μας βολεύει.
  • Προσθέτουμε το αυγό, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι, το baking powder και ανακατεύουμε απαλά.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
  • Τέλος προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε, απαλά πάντα.

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_banana_σοκολατακια_αντα_πλαινακη11

Και λίγη βοήθεια από το μικρό μου πόνυ!!

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_banana_σοκολατακια_αντα_πλαινακη5

  • Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα την οποία έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει, αν την έχουμε στρώσει και με ένα κομμάτι λαδόκολλα, ακόμη καλύτερα.

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_banana_σοκολατακια_αντα_πλαινακη6

  • Ψήνουμε στους 180 για 45′ περίπου. Ελέγχουμε αν το κέικ μας είναι έτοιμο βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο της φόρμας, αν βγει εντελώς στεγνή είναι έτοιμο.
  • Το τοποθετούμε στη σχάρα να κρυώσει τελείως. Αν θέλουμε το περιχύνουμε με γλάσο άχνης-κανέλας (ανακατεύουμε άχνη ζάχαρη με λίγο γάλα και κανέλα). Μμμ, ταιριάζει τέλεια!

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_banana_σοκολατακια_αντα_πλαινακη9

In English

What a nice pair, chocolate and bananas. This Chocolate Banana Bread combines the sweet flavor of ripe bananas with chocolate perfectly!

Ingredients

  • 1 3/4 cups (230 grams) all-purpose flour
  • 1/4 cup (30 grams) unsweetened cocoa powder (Dutch processed or regular)
  • 1 cup (200 grams) granulated white sugar
  • 1 teaspoons baking powder
  • 1/4 teaspoon baking soda
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1/2 cup (85 grams) white, dark, or milk chocolate chips
  • 1 large egg
  • 1/2 cup (113 grams) unsalted butter melted and cooled
  • 3-4 ripe bananas(approximately 1 pound or 454 grams), mashed well (about 1-1/2 cups)
  • 1 teaspoon pure vanilla extract

Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C) and place oven rack to middle position. Butter and flour (or spray with a non stick vegetable/flour spray) the bottom and sides of a 9 x 5 x 3 inch (23 x 13 x 8 cm) loaf pan. 

Place the nuts on a baking sheet and bake for about 8 – 10 minutes or until lightly toasted. Let cool and then chop coarsely.  

In a large bowl whisk together the flour, cocoa powder, sugar, baking powder, baking soda, and salt. 

In a medium-sized bowl combine the mashed bananas, eggs, melted butter, and vanilla. With a rubber spatula or wooden spoon, lightly fold the wet ingredients (banana mixture) into the dry ingredients until just combined and batter is thick and chunky. Fold in the nuts and chocolate chips.  Scrape batter into prepared pan and sprinkle the top of the bread with coarse brown sugar (optional). Bake until bread has risen and a toothpick inserted in the center comes out clean, about 55 to65 minutes. Place on a wire rack to cool and then remove the bread from the pan. Serve warm or at room temperature. Can be covered and stored for a few days, or frozen for longer storage.

Makes 1 – 9 x 5 x 3 inch loaf.

Enjoy!

Advertisements

2 thoughts on “Κέικ Μπανάνα-Σοκολάτα (Banana-choco bread)

  1. I love the picture of your kitchen helper mixing the batter while My Little Pony takes a break 🙂 Recipes that can include your kids in the process are the best! (The banana bread looks delicious too.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s