Feliz navidad! Με νόστιμο panettone!

Panettone! Πόσο μου αρέσει αυτό το νόστιμο ψωμάκι που φτιάχνουν οι Ιταλοί τα Χριστούγεννα, δε λέγεται. Δεν είχα τολμήσει ποτέ μέχρι σήμερα να το φτιάξω γιατί η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μία κάπως “μπελαλίδικη” συνταγή. Νομίζω ότι είναι πιο δύσκολο και από το τσουρέκι. Φέτος, όμως, είπα να το τολμήσω. Περιμένει και η φίλη μου η Έρη, που μου ζήτησε μια δοκιμασμένη συνταγή. Έτσι, λοιπόν, έπρεπε να δοκιμάσω. Έρη, αυτή η συνταγή είναι κα-τα-πλη-κτι-κή!

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_panettone_σοκολατακια_αντα_πλαινακη2

Τη βρήκα στο internet (κάποια μέρα θα μιλήσω για αυτό, life saver!) Στην αυθεντική εκδοχή, όπως αυτή που σας δίνω, το panettone έχει σταφίδες και γλασαρισμένα κομμάτια φρούτων, πορτοκάλι ή βερίκοκο συνήθως. Εγώ δεν τα έβαλα γιατί ήθελα να βάλω κομματάκια σοκολάτας. Τελικά, όμως, τα ξέχασα και αυτά πάνω στη φούρια και την αγωνία μου! Anyway, και χωρίς αυτά το ψωμάκι είναι supeeeer!

Υλικά

  • 3-4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2/3 κούπας ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ μαγιά σε σκόνη
  • 1/2 ξύσμα πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. άρωμα ή εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2/3 κούπας χλιαρό νερό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 12 κ.σ. βούτυρο (11 σε θερμοκρασία δωματίου, 1 παγωμένο)
  • 1/2 σταφίδες, και ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού ή ξερά βερίκοκα σε κομματάκια

Χρονοδιάγραμμα

  • Απόγευμα: ετοιμάστε τη ζύμη
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας: “ξεκούραση” της ζύμης
  • Το επόμενο πρωί: δεύτερη “ξεκούραση” και ψήσιμο

Εκτέλεση

  1. Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε ελαφρώς στη χαμηλή ταχύτητα.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, το χλιαρό νερό, το μέλι και τη βανίλια.
  3. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στη μεσαία ταχύτητα για 3′-4′.
  4. Προσθέτουμε το βούτυρο, κουταλιά-κουταλιά ανακατεύοντας καλά πριν ρίξουμε την επόμενη κουταλιά. Χτυπάμε για περίπου 8′ ακόμη ή μέχρι να έχουμε μία ελαστική και ομοιόμορφη ζύμη.
  5. Τοποθετούμε τη ζύμη σε μεγάλο μπολ να “ξεκουραστεί”, σκεπασμένη με μεμβράνη και την βάζουμε σε κρύο φούρνο για 12-15 ώρες μέχρι να τριπλασιάσει περίπου τον όγκο της.
  6. newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_panettone_σοκολατακια_αντα_πλαινακη1Στη συνέχεια, αλευρώνουμε λίγο τα χέρια μας και απλώνουμε τη ζύμη σε επίσης αλευρωμένο πάγκο. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τη ζύμη και διπλώνουμε τις άκρες τις προς το κέντρο.
  7. Με τη “ραφή” προς τα κάτω τοποθετούμε τη ζύμη μέσα στη χάρτινη φόρμα του panettone.
  8. newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_panettone_σοκολατακια_αντα_πλαινακη7Aφήνουμε τη ζύμη σε κάποιο σημείο του σπιτιού χωρίς ρεύματα, σκεπασμένη με μια υγρή πετσέτα για ακόμη 3-5 ώρες.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120c για 1 ώρα και 40′, τοποθετώντας το στην πιο χαμηλή σχάρα ώστε να μην καεί στην κορυφή, πριν ψηθεί και στο κέντρο.
  10. Σε κάθε περίπτωση, το panettone είναι έτοιμο όταν βάλουμε ένα μαχαιράκι στο κέντρο του και βγει τελείως καθαρό.
  11. Και ένα κόλπο για μην “πέσει” το panettone καθώς κρυώνει. Με δύο μεταλλικά καλαμάκια για σουβλάκια (σχεδόν όλες οι ηλεκτρικές κουζίνες έχουν στον βασικό εξοπλισμό τους), το κρεμάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει τελείως.
  12. newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_panettone_σοκολατακια_αντα_πλαινακη6Πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη και διακοσμήστε με ότι σας αρέσει.

Η συνταγή θέλει το χρόνο της, γι’ αυτό ξεκινήστε σήμερα, και ψήστε αύριο, ανήμερα Χριστούγεννα, να μοσχομυρίσει όλο το σπίτι!

Χρόνια Πολλά!

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_panettone_σοκολατακια_αντα_πλαινακη3

In English

If you think that the boxed panettones look so pretty and tall and you like to make fruit-studded breads during the holidays, stop searching for a good panettone recipe. This is the one. Be fearless and try it, and you won’t regret it!

  • Morning: Soak the raisins for at least 8 hours.
  • Evening: Prepare the dough.
  • Overnight: Rise 12-15 hours.
  • Morning: Second rise 3 to 5 hours.
  • Afternoon: Bake for 60 to 75 minutes.

Ingredients

1 cup raisins
2 tablespoons light rum
2 tablespoons hot water
3-3/4 cups unbleached all-purpose flour
2/3 cup sugar
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon active dry yeast
1/4 teaspoon lemon or orange zest
1/2 vanilla bean, split lengthwise or vanilla extract
3 large eggs, room temperature
2/3 cup lukewarm water
1 tablespoon warm honey
12-1/2 tablespoons unsalted butter (10-1/2 tablespoons softened and cut into tablespoons; 1 tablespoon melted, 1 tablespoon chilled)
2/3 cup candied orange or lemon peel or citron, chopped if the pieces are large

Preparation

1. In the small bowl, soak the raisins in the rum and 2 tablespoons hot water, covered with plastic wrap, for at least 8 hours.

2. In the bowl of the stand mixer, mix the flour, sugar, salt, yeast, lemon zest, and vanilla bean at low speed.

3. In a small bowl, whisk together the eggs, 2/3 cup lukewarm water, and honey.

4. While the mixer runs at low speed, pour the egg mixture into the dry ingredients. Increase speed to medium-low and continue mixing.

5. Add the softened butter, 1 tablespoon at a time, mixing completely before adding each. Increase the speed to medium-high and mix until the dough is smooth and elastic, about 8 minutes.

6. Drain the raisins, and discard the liquid. Stir the raisins together with the candied orange peel or citron and melted butter. Stir into the dough with a wooden spoon.

7. Place the dough in the large bowl, cover with plastic wrap, and let rise in a cold oven with the door closed for about 12 to 15 hours, until the dough is nearly tripled in volume.

8. Discard the vanilla bean. Rub your hands with flour, sprinkle the top of the dough lightly with some flour, and turn out onto a floured board. Sprinkle a little more flour onto the dough.

9. Fold the edges into the center and place seam side down into the panettone mold. Cover with a damp tea towel (not terry cloth) and let rise in a draft-free spot at room temperature about 3 to 5 hours,  until dough is just above the top of the mold.

11. Place the dough in the mold on a baking sheet. Use a serrated knife to score and X across the entire surface of the dough. Place 1 tablespoon chilled butter in the center of the X.

12. Bake in the preheated oven about 1 to 1-1/4 hours, until a wooden skewer inserted in the center comes out slightly moist but not wet or doughy. The panettone will be very dark (but should not be burned).

13. Pierce the skewers all the way through the panettone and through the papers. Hang the panettone upside down over a stock pot or between two objects of equal height. Cool completely, then remove the paper and slice into wedges for serving.

Recipe adopted from http://www.andreasrecipes.com

Merry Christmas!

Advertisements

4 thoughts on “Feliz navidad! Με νόστιμο panettone!

  1. Συγχαρητήρια για το πανετόνε σου!
    Εγώ ακόμα φοβάμαι να κάνω την προσπάθεια.
    Φιλιά πολλά και Καλά Χριστούγεννα!!!!

    • Eυχαριστώ πολύ Notoula αγαπημένη! Ξέρεις κάτι, αν και δεν είμαι ο πιο τολμηρός άνθρωπος στη γη, ένα έχω να πω: ο τολών νικά! Άντε η σειρά σου.
      Καλές γιορτές!!

  2. I am printing out your recipe. My mother loves panettone. Last year I tried one made in a tube pan from the King Arthur flour site. Maybe this year I will be bold and try the real thing. Yours looks great!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s