Merry Christmas!

Ναι, ναι, ξέρω ότι πολλοί από εσάς (τους χιλιάδες followers που λέγαμε και την άλλη φορά), θα αναρωτιέστε πότε θα φτιάξουμε τους κουραμπιέδες. Εεε. Δεν θα φτιάξουμε κουραμπιέδες φέτος. Μπισκότα, μπισκοτάκια και ξανά μπισκότα. Έτσι για αλλαγή βρε αδερφέ. Να σας πως την αλήθεια, κουραμπιέδες καταπληκτικούς φτιάχνει και η μαμά μου, οπότε…

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_g&s_σοκολατακια_αντα_πλαινακη1

Θα σας δώσω όμως μία από τις συνταγές για μπισκότα που φτιάχνω εγώ. Ιδανική για μπισκότα που κόβονται με κουπάτ. Δεν απλώνουν, σχεδόν καθόλου, και έτσι διατηρούν τέλεια το σχήμα τους.

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_g&s_σοκολατακια_αντα_πλαινακη3

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_g&s_σοκολατακια_αντα_πλαινακη6

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_g&s_σοκολατακια_αντα_πλαινακη7

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_g&s_σοκολατακια_αντα_πλαινακη8

Για το γλασάρισμα θα χρησιμοποιήσουμε αυγογλάσο. Είναι η κάπως πιο “επαγγελματική” εκδοχή του γλάσου άχνης. Καλά, μην φανταστείτε και καμιά αστροφυσική. Piece of cake! Εγώ δίνω ιδέες και εσείς αφήνετε την φαντασία σας ελεύθερη να κάνει τα υπόλοιπα. Σχέδια, χρώματα, ότι σας αρέσει.

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_g&s_σοκολατακια_αντα_πλαινακη4

Υλικά για τα μπισκότα (περίπου 30)

  • 3-4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όσο πάρει)
  • 1 φλ. βούτυρο (225γρ., σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • βανίλια (σκόνη ή έλαιο)
  • 1 πρέζα αλάτι

Υλικά για το γλάσο

  • 1 ασπράδι από μεγάλο αυγό
  • 1 κ.γ χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. κρεμόριο (κρεμ ντε ταρτάρ)
  • 3 – 3 1/2 κούπες ζάχαρη άχνη (ή όσο πάρει)
  • άρωμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
  • διάφορα βρώσιμα διακοσμητικά (προαιρετικά)

Εκτέλεση (για τα μπισκότα)

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° c.
  • Υπάρχουν δύο τρόπο να ζυμώσουμε αυτά τα μπισκοτάκια. Ο ένας, ο πολύ απλός, είναι να ζυμώσουμε όλα τα υλικά μαζί, στο μίξερ ή στο χέρι σε ομοιόμορφη, σφιχτή ζύμη. Όμως, έτσι τα μπισκότα μας γίνονται, κάπως πιο σκληρά. Ο άλλος, είναι να βάλουμε τα υλικά λίγα-λίγα, διαδοχικά. Πρώτα, δηλαδή χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα μαζί με το άρωμα, και τέλος ρίχνουμε κούπα-κούπα, το αλεύρι στο οποίο έχουμε πρίν ανακατέψει το αλάτι και το μπέικιν, μέχρι να πάρουμε μία απαλή, αλλά χωρίς να κολλάει στα χέρια ζύμη. Αν θέλουμε ή μας βολεύει, μπορούμε να αφήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 12 ώρες, (όλο το βράδυ π.χ., και να τα ψήσουμε το πρωί). Πάντως μπορούμε κάλλιστα να προσπεράσουμε.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδάχαρτο, περίπου σε πάχος 0.4 εκ. Κόβουμε με κουπάτ τα σχέδια που θέλουμε.
  • Τα τοποθετούμε σε ταψάκι που είναι στρωμένο με λαδόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 10′-12′ αναλόγως του μεγέθους των μπισκότων αλλά και του φούρνου μας. Δεν θέλουμε να παραψηθούν.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά (αρκετές ώρες δηλαδή ή και ακόμη καλύτερα την επόμενη μέρα) και μετά αρχίζουμε τη διακόσμηση!
  • Δες την εκτέλεση σε video εδώ.

Εκτέλεση (για το γλάσο)

  • Χτυπάμε πρώτα λίγο το ασπράδι με το λεμόνι, το κρεμ ντε ταρτάρ και το άρωμα, αν χρησιμοποιήσουμε. Περίπου 1′-2′.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε την άχνη μόνο τις 3 κούπες. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη, η ακόμη περισσότερη. Το αρχικό μείγμα θα πρέπει να γίνει πολύ σφιχτό.
  • Στη συνέχεια θα το χωρίσουμε σε δύο μπολ. Για τα περιγράμματα το γλάσο μας πρέπει να έχει την πυκνότητα της οδοντόκρεμας, οπότε θα προσθέσουμε λίγες σταγόνες νερό, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για το γέμισμα των μπισκότων χρειαζόμαστε ένα απαλό μείγμα, σαν το ζεστό μέλι περίπου, οπότε θα πρέπει να προσθέσουμε περισσότερο νερό, παντά κουταλιά-κουταλιά. Αν χρειαζόμαστε και “κόλλα” ή θέλουμε να φτιάξουμε πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία αφήνουμε το γλάσο στην αρχική του μορφή, πολύ σφιχτό.
  • Για να φτιάξουμε διαφορετικά χρώματα, χωρίζουμε σε μπολάκια. Προσοχή! Το χρώμα το βάζουμε σταγονίτσα-σταγονίτσα μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή απόχρωση!
  • Το γλάσο μας όση ώρα δουλεύουμε πρέπει να είναι καλά σκεπασμένο με μια βρεγμένη πετσέτα.
  • Δες την εκτέλεση σε βίντεο εδώ.

In English

Sugar Cookies are a sweet and tender cookie with wonderfully crisp edges. Although they were once made primarily during the Christmas season, they are now a year round favorite. Try this recipe, it’s easy and delicious!

Ingredients for the cookies:

  • 4 cups flour
  • 1 cup butter, softened
  • 2 large eggs
  • 1 1/2 cup granulated sugar
  • 1 teaspoon orange zest
  • 2 teaspoons vanilla
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon salt

Directions:

1. Preheat oven to 350 degrees F. Beat all the ingredients together until smooth.

2. Roll dough out on a generously floured surface (to about a 1/4″ thickness).

8. Using cookie cutters cut out into desired shapes.

9. Bake 10 to 12 minutes, or until edges are lightly golden brown.

Ingredients for the icing:

  • 1 egg white
  • 3-4 cup confectioners’ sugar
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 1 teaspoon cream of tartar
  • 1 teaspoon oil-free flavoring (optional)
  • assorted food coloring colors (optional)
  • edible decorator balls, sprinkles, or other (optional)

Directions:

1. In a bowl, stir together the egg white, the lemon juice, the cream of tartar and the flavoring.

2. Beat in confectioners sugar until smooth and glossy. If the icing is too thick, add some drops of water.

3. Divide the icing into separate bowls, and add food colorings to each to the preferred color intensity. Paint the icing onto the cookies or pipe with decorator icing tubes and tips.

4. Top with candy decorator balls, holiday sprinkles or any other festive design. Enjoy!

Merry Christmas to you all!

newsweetsontheblog_γλυκα_μπισκοτα_cookies_g&s_σοκολατακια_αντα_πλαινακη2

Advertisements

6 thoughts on “Merry Christmas!

  1. θα μπορουσα να αντικαταστησω με κατι αλλο την κρεμ ντε ταρτάρ;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s