Το μπισκοτένιο ανθρωπάκι (gingerbread man)

Δεν είναι ανάγκη να υπάρχουν παιδιά στο σπίτι για να φτιάξει κανείς αυτά τα μυρωδάτα μπισκοτάκια. Σηκώστε λοιπόν τα μανίκια και πιάστε δουλειά. Είναι τόσο χαλαρωτικό να ζυμώνεις. Αλήθεια. Άσε που τη πιο δύσκολη δουλειά μπορεί να την κάνει και το μίξερ. Υπέροχα αρώματα αναδύονται στο χώρο, πριν καν μπουν στο φούρνο. Κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ, πιπέρι, μοσχοκάρυδο. Μοιάζουν πολύ στη γεύση με τα δικά μας μουστοκούλουρα, μόνο που αντί για μούστο έχουν μελάσα, που δίνει μια ακόμη πιο εξωτική γεύση. Δοκιμάστε τα.

Και ένα μικρό tip. Φτιάξτε διπλή δόση και φυλάξτε τη στο ψυγείο διατηρείται ακρετές μέρες, και στην κατάψυξη αρκετούς μήνες. Μπορείτε να κάνετε και μπισκοτόσπιτο και στολίδια για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο:) Δείτε την εκτέλεση της συνταγής σε video, εδώ.

Yλικά

  • ½ κούπα μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • ½ κούπα βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • ½ κούπα ζάχαρη λευκή
  • ½ κούπα ζάχαρη καστανή
  • 1 ¼κούπα μελάσα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα πορτοκαλιού, ή χυμό,
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 5-6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική*
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
  • 3 κ.γ. τριμμένη κανέλα
  • 1 ½ κ.γ. τριμμένo γαρίφαλo
  • 2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • ¼- ½ κ.γ. τριμμένο πιπέρι (προαιρετικό για κάποιους, απαραίτητο για κάποιους άλλους)

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στο μίξερ στη μεσαία ταχύτητα το βούτυρο, τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια ωραία κρέμα.
  2. Σε αυτό το μείγμα προσθέτουμε τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, και τη μελάσα.
  3. Χτυπάμε μερικά λεπτά μέχρι να πάρουμε ένα ανάλαφρο μείγμα.
  4. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγά-σιγά, τα προσθέτουμε στο μίξερ (περίπου μία κούπα τη φορά), μέχρι να ανακατευτούν όλα καλά και να έχουμε μία ελαστική ζύμη, χωρίς όμως να κολλάει υπερβολικά στα χέρια.
  5. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη, και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. Καθώς είναι αρκετά υγρή και κολλώδης, όταν παγώσει θα είναι ευκολότερο να την δουλέψουμε.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° c.
  7. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0.4 εκ. περίπου, αλευρώνοντας συχνά για να μην κολλάει. Κόβουμε με κουπάτ και ψήνουμε για 9′-11′ τα μεσαίου μεγέθους μπισκότα. Υπολογίστε περίπου 6′-8′ για τα μικρά, και 10′-15′ για τα μεγάλα. Επίσης, θα πρέπει να πω ότι όλοι οι φούρνοι δεν ψήνουν το ίδιο, γι’ αυτό καλύτερο θα ήταν την πρώτη φορά που θα τα ψήσετε να τα παρακολουθείτε. Είναι αλήθεια, ότι με τα τζιντζερμπρέντ, δεν μπορείς να καταλάβεις εύκολα από το χρώμα τους πότε είναι έτοιμα, γιατί είναι ήδη σκούρη η ζύμη. Με μια-δυο δοκιμές όμως θα το βρείτε, είμαι σίγουρη.
  8. Γλασάρουμε με ότι χρώμα θέλουμε. Αν θέλουμε να κάνουμε σχεδιάκια θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κορνέ. Διαφορετικά μπορούμε να απλώσουμε γλάσο σε όλη την επιφάνεια με ένα κουταλάκι.

Καλή επιτυχία!

* Για πιο μαλακά και αφράτα μπισκότα βάλε 1κ.γ. σόδα και 1 κ.γ. μπέικιν, όμως να ξέρεις ότι έτσι δεν θα κρατήσουν πολύ καλά το σχήμα τους, θα φουσκώσουν περισσότερο από το κανονικό, και αν θελήσεις να βάλεις γλάσο για διακόσμηση, ίσως δυσκολευτείς 🙂 Για πολύ τραγανά, μην βάλεις καθόλου σόδα.

In English

You don’t need to have children to have fun with these gingerbread men. Roll up your sleeves and embrace your creative side to make these delicious treats.

Ingredients

  • ½ c margarine
  • ½ c butter
  • ½ c granulated sugar
  • ½ c dark brown sugar
  • 1 ¼c unsulphured molasses
  • 1 tsp orange extract
  • 1 tsp ornage zest
  • 2 eggs
  • 5-6 c all-purpose flour
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp salt
  • 2 tsp ground ginger
  • 3 tsp ground cinnamon
  • 1 ½ tsp ground cloves
  • 2 tsp ground nutmeg
  • ¼- ½ tsp ground white pepper (optional for some, a must for some others)

Instructions

  1. Preheat oven to 375° degrees.
  2. Cream together margarine, butter and granulated sugar. To that, add the molasses and eggs.
  3. Whip that until it’s light and fluffy…then sift all of your dry ingredients into a large bowl. When you get that all incorporated, use a measuring cup to add the dry ingredients about a cup at a time.
  4. This dough needs to be chilled for at least an hour. Its sticky and wet, so if it isn’t cold, rolling and cutting is misery.
  5. To cut out the cookies, use flour and parchment paper. Working with small pieces of dough, dust the paper with flour and roll out to somewhere between a quarter and half inch. You will have to dust the top of the dough with flour also. Bake 375° for 9-11 minutes.

Recipe adopted from http://allrecipes.com/

Advertisements

5 thoughts on “Το μπισκοτένιο ανθρωπάκι (gingerbread man)

  1. Φαίνονται πολύ ωραία και θα τα κάνω…μια ερώτηση μελάσα λες τη καστανή ζάχαρη γιατί στα υλικά δεν γράφεις μελάσα;

      • αν δεν έχουμε μελάσα μπορούμε να μην τη βάλουμε καθόλου ή να την αντικαταστήσουμε με μέλι ή ζάχαρη ή δεν θα πετύχει η ζύμη?

      • με ζάχαρη όχι, με μέλι ναι, αλλά η μελάσα είναι λίγο πιο αραιή στη σύστασή της, επίσης είναι διαφορετική η γεύση, για δοκίμασε και πες μου κι εμένα:)

  2. έχω σκοπό να τα φτιάξω! επειδή έχω μέλι θα τα φτιάξω με μέλι και θα σου πω!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s