Butterscotch – Σάλτσα καραμέλας

Μετά από παράκληση, απαίτηση θα έλεγα, χιλιάδων followers, οι οποίοι ζητούν απεγνωσμένα τη συνταγή για τη butterscotch, σας την παραθέτω με ορισμένες διευκρινίσεις. Καταρχήν, για όσους δεν είναι και πολύ εξοικειωμένοι με όλα αυτά, να πούμε ότι η butterscotch δεν είναι τίποτα άλλο από τη γνωστή σε όλους σάλτσα καραμέλας. Αν και υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, η αυθεντική συνταγή περιέχει μαύρη ζάχαρη, κρέμα γάλακτος και βούτυρο και σε καμία περίπτωση ουίσκι. Πολλοί επιλέγουν όμως να την αρωματίσουν με το αλκοόλ και δεν είναι κακό το αποτέλεσμα.

Για τους ιστορικούς, η  κατάληξη “scotch”,  σημαίνει “to cut out ή score”, κάθως στο παρελθόν συνήθιζαν να φτιάχνουν τη butterscotch για να κάνουν καραμέλες και έπρεπε αφού κρυώσει λίγο να την χαράξουν και να κόψουν τα μικρά τετραγωνάκια. Στη συνταγή προσθέτουμε και εκχύλισμα βανίλιας. Τη γεύση της όμως απογειώνει το αλάτι, ειδικά αν είναι θαλασσινό.

ΥΛΙΚΑ

  • 4 κ.σ βούτυρο*
  • 1 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 3/4 κούπας κρέμα γάλακτος (full fat), ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας
  • αλάτι (κατά προτίμηση θαλασσινό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η παρασκευή της butterscotch δεν είναι δύσκολη, ανήκει όμως στην κατηγορία εκείνων των συνταγών της ζαχαροπλαστικής που δεν “συγχωρούν” εύκολα τυχόν λαθάκια και αστοχίες. Είναι μία γρήγορη συνταγή, και αυτό που ζητά από εσάς είναι να έχετε όλα τα υλικά κοντά σας μετρημένα και ζυγισμένα.

Σε ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο, σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και ρίχνουμε τη ζάχαρη, όλη μαζί. Την αφήνουμε να λιώσει και να καραμελώσει, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Μόλις φτάσει στο σημείο βρασμού, προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος με μεγάλη προσοχή (η καυτή καραμέλα είναι ικανή για πολύ σοβαρό έγκαυμα) και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη. To whisk, you know? Αν φουσκώνει πολύ την τραβάμε από το μάτι για λίγο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά για 10′ περίπου, μέχρι να δέσει.

Την αποσύρουμε από τη φωτιά, και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο, 5-10′. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη μισή βανίλια και λίγο αλάτι και δοκιμάζουμε. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε βανίλια και αλάτι μέχρι να έχουμε την εκπληκτική γεύση της αυθεντικής butterscotch.

Η σάλτσα διατηρείτε στο ψυγείο, σε αεροστεγές δοχείο, τουλάχιστον ένα μήνα, αν και δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξει μια εβδομάδα!

*Όταν βλέπετε βούτυρο στις συνταγές μου, εννοώ βούτυρο, γάλακτος, όχι μαργαρίνες. Αν χρησιμοποιήσω μαργαρίνη κάπου θα το διευκρινίσω.

In English

When was the last time you tasted authentic butterscotch? Flavor, sauce, memory, aroma: butterscotch was an all but extinct, or out-of-date substance, and flavor until recently. Now it’s all the rage.

Wouldn’t you like to know exactly what butterscotch is and how to make it?

Historically, butterscotch was a hard candy made with unprocessed sugar. The suffix “scotch” means “to cut”. When sugar or candy is hot it’s difficult to get a clean break, so one must score it while warm to facilitate getting a clean edge later.

I believe that once you see how easy butterscotch is to make, you’ll never go back to the imposter.

INGREDIENTS

  • 4 tablespoons unsalted butter
  • 1 cup of tightly packed dark brown sugar
  • ¾ cup heavy whipping cream (not ultra-pasteurized)
  • 1 tablespoon vanilla extract
  • 1 teaspoon kosher salt

METHOD

Butterscotch takes about a half an hour to make, from start to finish.

1 First, before you begin, make sure you have everything ready to go – the cream and the brown sugar next to the pan, measured and waiting. Making butterscotch is a fast process that cannot wait for hunting around for ingredients.

2 In a heavy bottomed stainless steel 2 quart saucepan, melt butter over low to medium heat. Just before butter is melted, add all dark brown sugar at once and stir with wooden spoon until sugar is uniformly wet.

3 Stir infrequently until mixture goes from looking grainy to molten lava. Make sure to get into the corners of your pot, and watch closely to notice how the mixture changes. It will take about 3 to 5 minutes.

4 Right before you add the cream, the caramelizing brown sugar will begin to look and feel more like liquid and less like thick wet sand.

5 At this point add all the cream at once and replace your spoon with a whisk. Lower heat a little and whisk cream into mixture. When liquid is uniform, turn heat back to medium and whisk every few minutes for a total of 10 minutes.

6 After liquid has been boiling on the stove for its 10 minutes, turn heat off and let rest for a minute or two before transferring into a heatproof storage vessel. (I prefer a stainless steel or glass bowl.) Cool to room temperature.

7 When butterscotch liquid is room temperature, take a small taste. It’s important to know what cooked brown sugar and butter tastes like, and what happens when transforming that flat sweetness into real butterscotch flavor. Whisk in half the salt and vanilla extract. Taste again. Add more salt and vanilla extract until the marvelous taste of real butterscotch is achieved.

Chill butterscotch sauce in a non-reactive container with a tightly fitting lid only after sauce has chilled completely. It will keep for one month refrigerated.

Enjoy!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s