Μηλόπιτα ψιχουλιαστή(?) aka Apple crumble

Αυτή η μηλόπιτα είναι super αγαπημένη και super εύκολη. Στο σπίτι την τρώμε σε μία μέρα. Είναι άλλωστε και πολύ light. Εεε, μήλα, σιγά, light. Καστανή ζάχαρη, σιγά, light. Για λίγο βουτυράκι και μια στάλα butterscotch θα τα χαλάσουμε τώρα. Εγώ πάντως σας δίνω τη συνταγή. Φτιάξτε τη, θα με θυμηθείτε.

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση (δεν έχει γέμιση στ’ αλήθεια)

  • 6 μήλα (εγώ την κάνω με πράσινα, αλλά ότι σας αρέσει)
  • 1/4 κούπα ζάχαρη καστανή
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.σ σπορέλαιο

Για τη ζύμη (ούτε ζύμη-ζύμη έχει, είναι κάπως αλλιώς)

  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1/2 κούπα ζάχαρη καστανή
  • 8 κ.σ. βούτυρο (καταπαγωμένο από το ψυγείο)
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • χοντροκομμένα καρύδια (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Καθαρίζω και κόβω τα μήλα στα 4. Μπορώ πάντα, να τα κόψω και όπως μου καπνίσει. Τα βάζω σε ένα κατσαρολάκι με το σπορέλαιο, την κανέλα και τη ζάχαρη και τα αχνίζω για 5-10 λεπτά. Τα κατεβάζω από τη φωτιά.

Σε μία λεκανίτσα βάζω τα υλικά της ζύμης, εκτός από το βούτυρο, και τα ανακατεύω καλά. Βγάζω το βούτυρο από το ψυγείο, το κόβω σε μικρά κομματάκια μέσα στη λεκάνη με το αλεύρι και με γρήγορες κινήσεις το ανακατεύω με τα ακροδάχτυλα. Θέλω το μείγμα να μοιάζει όπως τα ψίχουλα από το μπαγιάτικο ψωμί.

Στρώνω τα μήλα σε ένα ταψάκι, σκεύος για τάρτες, ότι έχω τέλος πάντων, και από πάνω ρίχνω το μείγμα με το αλεύρι να καλύψει καλά τα μήλα. Κι άμα δεν τα καλύψει καλά, δεν πειράζει. Ψήνω στους 180 για 40′ περίπου.

Σερβίρω ζεστή, (και σε θερμοκρασία δωματίου, τέλεια είναι!) με μια πλούσια δόση butterscotch!

Enjoy

In English

This recipe is an all-time favourite of those hankering after the ultimate quick and easy, yet delicious dessert.

INGREDIENTS

For the filling

  • 450g/1lb apples, peeled, cored and cut into 1cm/½in pieces
  • 50g/2oz unrefined brown sugar
  • 1 tsp of ground cinnamon
  • 2 tbsp vegetable oil

For the crumble

  • 300g/10½oz plain flour
  • 175g/6oz unrefined brown sugar
  • 200g/7oz unsalted butter, cubed cold
  • 1 tsp cinnamon
  • pecans (optionally)

Preparation method

  1. Preheat the oven to 180C/350F
  2. Place the fruit in a saucepan and sprinkle over the sugar, flour, cinnamon and vegetable oil. Stir well and steam for 5-10′. Set aside.
  3. Place the flour and sugar in a large bowl and mix well. Taking a few cubes of butter at a time rub into the flour mixture. Keep rubbing until the mixture resembles breadcrumbs.
  4. Spoon the fruit mixture into the bottom of an ovenproof dish, then sprinkle the crumble mixture on top.
  5. Bake for about 40′.

Serve warm, with a generous splash of butterscotch.

Enjoy!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s